Skelleftebon lurade till sig pengar – av sin döda mamma: ”Jag visste inte att det var enda pengarna i dödsboet”

Mamman dog – då tog Skelleftebon ut varor och kontanter för drygt 8 500 kronor från dödsboets konto. Nu döms 40-åringen för tre fall av bedrägeri. ”Jag behövde pengarna och gjorde som jag gjort förut”, är mannens svar.

13 maj 2019 16:00

Detta är ett av de mest annorlunda bedrägerifall som passerat en rättslig bedömning vid Skellefteå tingsrätt.

Polisutredningen visade att, efter att mamman dött, ett av de vuxna barnen tog med sig den avlidnes plånbok.

”Kortet saknades”

– Jag märkte då att bankkortet saknades under några dagar och sedan lades tillbaka, har den nära anhöriga till den avlidne berättat för polisen.

När uttag som gjorts undersöktes lite närmare visade det sig att det var sonen som använt sig av bankomatkortet tillhörande dödsboet efter mamman.

Åklagaren Marie Andersson hänvisade, förutom till kontoutdrag, även till övervakningsfilm som visade hur sonen tog ut kontanter med kortet.

”Behövde pengar”

– Det handlar om tre fall av bedrägeri i december i fjol i Skellefteå där den åtalade dels använt bankomatkortet och på det sättet lurat till sig varor för 648 kronor vid köp i en minilivsbutik, dels genom att göra bankomatuttag på sammanlagt 8 000 kronor, menade Marie Andersson.

40-åringen medgav att han använt betalkortet men förnekade brott.

– Jag behövde pengar och gjorde som jag har gjort förut, när jag handlade och behövde pengar. När min mamma levde hade jag ju någon att fråga, jag brukade fråga i förväg, förklarade Skelleftebon vid rättegången.

40-åringen fick frågan vad han skulle ha pengarna till.

– Pengarna som jag tog ut skulle jag ha till att leva. Vad jag minns var det inget jag tänkte, alltså att jag tog ut de pengar som fanns på bankkortet. Jag visste inte då att de var de enda pengarna i dödsboet, det fick jag reda på senare, svarade mannen.

Nu döms Skelleftebon för tre fall av bedrägeri till tre månaders fängelse samt att betala tillbaka pengarna till dödsboet.

”Är graverande”

Tingsrätten anser att 40-åringen, när han handlade i minilivsbutiken, agerade vilseledande när han använde mammans, alltså dödsboets, bankkort och handlade för 648 kronor.

Att han tog ut sammanlagt 8 000 kronor från en bankomat med hjälp av den döda mammans betalkort bedöms också som bedrägeri.

”Att dessa bedrägerier skett mot dödsbo är att bedöma som särskilt graverande”, påpekas i domen.

Ur tingsrättens dom: Han har återfallit i allvarlig brottslighet under pågående övervakning och löpande prövotid genom en tidigare dom på skyddstillsyn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa