Senaste beskedet om branden på Degermyran: ”Det kommer att brinna en bra bit in på nästa vecka”

Brandens fortsatta omfattning gör att det fortfarande krävs mycket resurser från räddningstjänsten på Degermyran.

27 juli 2019 09:53

Branden avfallsanläggningen startade under fredagsmorgonen. Nu, ett drygt dygn senare, finns det fortfarande flera ur räddningstjänsten på plats där.

– Planerna idag är samma som igår kväll, vi skyddar så att branden inte sprids till ett större område, det brinner fortfarande lika mycket som det gjorde igår kväll, säger Åke Dahlqvist, vid räddningstjänsten i Skellefteå, till Norran.

Just nu finns sju personer från räddningstjänsten på plats.

– Vi har diskuterat om vi ska gräva om högarna och blöta på, men det går inte att garantera att grävmaskinerna håller i den värmen. Så just nu är det stiltje.

Någon exakt prognos för när branden kan vara helt släckt finns inte.

– Det kommer att brinna en bra bit in på nästa vecka, så nu hoppas vi bara att vindarna inte går över bebyggelsen utan att de blir så gynnsamma som möjligt.

Han säger att det VMA-meddelandet som gick ut igår är återkallat.

– Men det är fortfarande samma som gäller, att om röken kommer nära så ska man stänga fönster, dörrar och ventilation och hålla sig inomhus.

Kommunen meddelar att vinden för närvarande och under de kommande timmarna kommer att blåsa i nordostlig riktning, mot Vitberget, och i förlängningen mot byarna Medle och Klutmark.

”Därefter är prognosen att det kommer blåsa mot öst under eftermiddagen”, skriver kommunen.

Det finns dock motstridiga uppgifter, så det är oklart om vinden kommer att vända eller fortsätta blåsa i samma i samma riktning.

”Om röken upplevs påträngande rekommenderas man liksom tidigare att stänga fönster, dörrar och ventilation och hålla sig inomhus, alternativt om möjligt förflytta sig till annan plats till dess vinden vänt”, skriver kommunen i ett meddelande.

Uppdatering 11.40

Kommunen meddelar att vinden nu sakta börjat vända sig mot havet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson