Polisens nya uppgifter i utredningen om försvunne Olle: ”Indikationer att mordmisstänkta fanns i Malåtrakten samma dag som Olle försvann”

Det finns indikationer på att de två män som misstänks för mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson i Markaryd fanns kvar i Västerbottens inland samma förmiddag som 80-årige Olle Forsberg försvann i Rentjärn, Malå. Det uppger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå för Norran – och han vädjar om fler vittnesuppgifter från den tredje augusti.

21 augusti 2019 10:56

Nu på onsdagsförmiddagen var Aftonbladet först med att avslöja att en av de mordmisstänkta männen från Ukraina har gripits i Tyskland.

På tisdagseftermiddagen gick polisen ut med namn och bild på de två männen och att de var internationellt efterlysta.

I måndags kunde Norran berätta att polisen i Skellefteå har rubricerat 80-årige Olle Forsbergs försvinnande i byn Rentjärn, som ligger drygt en mil sydost om Malå, som ett misstänkt människorov.

– Den försvunne är ju inte påträffad ännu, inte ens hans cykel. Men genom att inleda en brottsutredning så öppnar vi upp möjligheter för att genomföra olika utredningsåtgärder som annars är begränsade ifall händelsen rubriceras som ett försvinnande av en person, påpekade Johan Kristiansson vid polisen i Skellefteå.

Norran har också intervjuat flera personer som på olika sätt lämnat uppgifter som visar att de två mordmisstänkta männen varit i byn Adak, som ligger två mil nordväst om Malå, under några dagar i början av augusti.

Polisen i Skellefteå har redan utfört flera utredningsåtgärder i trakterna av Adak, kopplade till de två misstänkta mördarnas vistelse i byn.

– Det kan också bli tal om kompletterande åtgärder som ska göras, men vi vill inte berätta exakt vad vi gjort och eventuellt kommer att göra.

– Det vi nu koncentrerar oss på är den försvunne Olle Forsberg, där sökandet fortsätter under dagen med hundpatruller, och se om det finns några kopplingar till de efterlysta männen, tillägger Johann Kristiansson.

Han säger att det än så länge inte finns några konkreta uppgifter på att de två männen från Ukraina har något att göra med Olle Forsbergs försvinnande.

Tydlig polisvädjan

Men han tillägger:

– Vi har indikationer på att de två männen befunnit sig i Malåtrakten under förmiddagen den 3 augusti. Det är samma dag som Olle Forsberg försvann.

– Därför är vår tydliga vädjan om fler vittnesuppgifter just kring denna dag, från morgonen och framåt. Det gäller allt: personer, fordon, cyklar, uppgifter man hört – allt är av intresse. Vi har bra med uppgifter från den 1 och 2 augusti. Men det saknas från den 3 augusti, alltså dagen då Olle försvann, fortsätter Johann Kristiansson.

Möte om spaningsläget

På onsdagsförmiddagen hade polisen i Skellefteå ytterligare ett möte där man gick igenom spaningsläget kring Olle Forsbergs försvinnande.

– Det handlar om allt från att gå igenom de senaste tipsen till att bestämma vad som ska göras härnäst, säger Johann Kristiansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa