Olles försvinnande utreds som människorov: ”Inga konkreta uppgifter men vi måste dra i alla trådar”

Polisen i Skellefteå rubricerar nu försvinnandet av 80-årige Olle Forsberg i Rentjärn, Malå, som ett människorov. ”Det finns i dag inga konkreta uppgifter som tyder på att han utsatts för ett brott, men vi startar denna utredning för att dra i alla trådar som kan ge svar på orsaken till hans försvinnande”, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå till Norran.

19 augusti 2019 16:46

Under den gångna helgen fortsatte polisen med olika utredningsåtgärder kopplade dels till den försvunne Olle Forsberg, Rentjärn, dels till mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson från Markaryd i Småland den 31 juli.

Norran kunde förra veckan berätta om hur polisen vädjade om vittnesuppgifter kring en falskskyltad Volvo av modell XC90, som varit synlig i trakterna av Adak utanför Malå den första och andra augusti.

Denna bil ägdes av den mördade Gert-Inge Bertinsson från Markaryd. De två efterlysta männen från Ukraina, 47 och 48 år, misstänks ha stulit bilen efter mordet den 31 juli.

Häktade i sin utevaro

Männen häktades i sin utevaro den 14 augusti av Växjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå.

Polisen i Skellefteå har nu rubricerat Olle Forsbergs försvinnande som ett misstänkt människorov.

Frågan är då: vilka uppgifter finns det som antyder på att Olle Forsberg utsatts för ett brott?

– Det finns i dag inga konkreta uppgifter som pekar mot att han blivit utsatt för någon form av brott. Men utifrån bland annat uppgifter kring att den här bilen varit synlig i trakterna i samband med försvinnandet så väljer vi att utreda det som en möjligt människorov, svarar Johann Kristiansson.

Varför denna rubricering och denna åtgärd?

– Den försvunne är ju inte påträffad ännu, inte ens hans cykel. Men genom att inleda en brottsutredning så öppnar vi upp möjligheter för att genomföra olika utredningsåtgärder som annars är begränsade ifall händelsen rubriceras som ett försvinnande av en person.

Enligt uppgifter till Norran genomförde polisen under helgen en rad utredningsåtgärder, bland annat en husrannsakan, i trakterna av Malåbyn Adak.

Hittat ett röstkort

Likaså har ett röstkort, med koppling till den mördade Gert-Inge Bertinssons familj i Markaryd, hittats i början av augusti intill en fastighet i Malåtrakten.

– Dessa uppgifter kan jag inte kommentera. Det har genomförts olika utredningsåtgärder på olika platser inom Malå kommun. Men vad som exakt har gjorts vill jag av utredningstekniska skäl inte gå in på, inte heller vilka eventuella fynd som gjorts, svarar Johann Kristiansson.

Johann Kristiansson säger också att det i nuläget inte finns någon som är skäligen misstänkt för något brott riktat mot Olle Forsberg.

Självklart kvarstår vår vädjan till allmänheten att ringa 11414 om har sett eller hört något, både kring främmande person och fordon som kan vara av intresse för polisen.

Bo Sandström vid polisen i Malå säger till Norran:

– Det har varit ett enormt engagemang från privatpersoner och Missing People i sökandet efter Olle Forsberg och det arbetet fortsätter på olika sätt. Vi inom polisen är inblandade i det fortsatta sökandet, och det känns extra viktigt att vi gör allt som vi kan för att hitta honom.

Han påpekar att polisen fått in en del tips och uppgifter som kontrolleras.

Har ni hittat några spår, exempelvis kläder eller andra föremål, efter Olle Forsberg?

– Exakt vad vi hittat eller inte hittat vill jag inte gå in på. Men cykeln var på måndagen inte påträffad, svarar Bo Sandström.

– Åklagarmyndigheten i Umeå var på måndagen inte inkopplad i arbetet med den försvunne mannen i Malåbyn, säger vice chefsåklagare Axel Holmberg.

Om det funnits en eller flera personer som är skäligen misstänkta för brott riktat mot Olle Forsberg så skulle en åklagare ha utsetts till förundersökningsledare.

Men nu leds alltså utredningen kring 80-åringens försvinnande av polisen i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa