Stor polisinsats mot dömd hälare: Stulen rastkoja hittades på gården

Han har vid upprepade tillfällen dömts för att ha hanterat stöldgods och sålt det vidare på köp och sälj-sajter. Nu sitter 29-åringen på nytt häktad. ”Jag sa annat till polisen i förhör eftersom jag blev tvärsöver”, förklarade mannen när han häktades.

11 juli 2019 07:00

Norran har under flera år berättat om mannens brottslighet, det handlar främst om att han varit inblandat i stöld– och hälerihärvor runt om i Västerbotten och Norrbotten.

”De hittar sätt”

När Blockets kundsäkerhetschef Thomas Bäcker intervjuades i januari i fjol påpekade han bland annat:

- Den här typen av personer spärras från Blocket men de hittar tyvärr sätt att kringgå detta. Flera av de här personerna har också en kalkyl att de förr eller senare ska åka fast.

Här är några av Norrans artiklar de senaste åren om återfallsförbrytaren:

Båtar och skotrar i centrum för åtalad: Misstänkt återfall av 28-årig inlandsboAnklagelsen mot återfallsförbrytaren: Han försökte sälja vattenskoter – som inte hade stulitsTjuvar slog till mot familjen en gång till: ”Klart det påverkat oss, blir bedrövad”Blocket-chefen om de lokala hälarna: ”Spärras av – men hittar nya vägar in”

Efter att nya brottsmisstankar uppstått genomförde polisen i Skellefteå en husrannsakan på en gård inom Skellefteå kommun i början av juli som mannen ”haft tillgång till”, enligt polisen.

En mängd föremål som misstänks vara stöldgods påträffades.

Det var allt från ett stort antal verktyg till en rastkoja på hjul som tillhör en sameby och som stals i mars.

Förutom rastkojan så fanns också en stulen svets bland de föremål som ingick i åklagare Marie Anderssons häktningsframställan (två fall av häleri).

Enligt åklagaren upptäcktes svetsen av ägaren när denne var på besök hos 29-åringen i syfte att köpa ett elverk.

Svårt bevisa stöld

– Ägaren till svetsen upptäcker då att hans stulna svets finns på gården, berättar Marie Andersson.

Såväl rastkojan som svetsen har alltså försvunnit genom stöld, men just nu finns inga bevis om att 29-åringen stulit dessa saker.

Enligt polisen i Skellefteå arbetar man just nu med att försöka koppla ytterligare misstänkt påträffat stöldgods till tidigare stölder och inbrott.

I samband med att 29-åringen häktades så förnekade han misstankarna om häleri.

”Köpt i Vindeln”

– Jag köpte vagnen av en kille i Vindeln, cirka två-tre hus från macken. Och svetsen köpte jag utan att vara orolig.

Att han lämnat lite olika uppgifter i polisförhör och vid häktningsförhandlingen förklarade han så här:

– Jag tyckte inte att jag gjort något fel, och det som polisen gjorde mig mig var inte rätt. Därför blev jag tvärsöver. Jag är tidigare dömd för häleri, därför måste de gå rätt till. Jag köper och säljer saker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa