Vittne på permobil söks av polisen: ”Lägger en tidsaxel där alla runt platsen är viktiga”

Den 37-årige Skelleftebo som misstänks för mordförsök på en ung flicka har begärts häktad. Nu söks ett vittne som färdades på en permobil. ”Vi lägger en tidsaxel där alla personer runt platsen är viktiga”, säger Lars-Marthin Markstedt vid polisen.

11 juli 2019 11:14

Det var vid nio-tiden på tisdagsmorgonen som polisen fick in ett larm om en misstänkt knivskärning i en lokal på Anderstorp i Skellefteå.

Första långa förhöret med 37-åringen: Så svarar han på anklagelsen om mordförsök

Polisen kunde snabbt ta sig till platsen där en 37-årig man greps, misstänkt för våldsbrottet.

Till lasarettet

Samma förmiddag gick polisen ut med att brottsoffret var en ung flicka. Hon fördes i ambulans till Skellefteå lasarett för vård.

Vid 15-tiden på tisdagen kom beskedet från åklagare Marie Andersson att den 37-årige mannen hade anhållits:

– Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Detta skedde efter att ett kortare förhör hållits med den misstänkte.

”Han förnekar brott”

På onsdagseftermiddagen talade Norran med 37-åringens advokat Mikael Stenman efter att denne medverkat i det första längre polisförhöret med den anhållne Skelleftebon.

– Det jag kan säga är att han förnekar brott. Något mer kan jag för tillfället inte kommentera kring den pågående förundersökningen, förklarade Mikael Stenman.

Begärs häktad

Vid 11-tiden på torsdagen gav åklagare Stina Westman, som leder förundersökningen, följande besked:

– Jag har nyligen lämnat in en häktningsframställan till Skellefteå tingsrätt där jag jag begär att mannen ska häktas. Det är samma brottsmisstankar som tidigare, han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Vilka är skälen för häktning?

– Jag har angivit tre skäl: risk att han på fri fot kan fortsätta att begå brott, att han på olika sätt kan försvåra utredningen samt flyktfara. Vad den sistnämnda handlar om vill jag inte närmare kommentera.

Hur ser du på bevisläget?

– Jag menar att det finns sannolika skäl för att han ska häktas, närmare än så vill jag inte just nu kommentera bevisningen. Sedan är det upp till domstolen att pröva det som framkommit så här långt i utredningen, svarar Stina Westman.

UPPDATERING KL 12.45:

Stina Westman berättar att man nu söker ett vittne som kan viktig information att lämna.

– Av de uppgifter vi har i ärendet ska det också finnas ett vittne som polisen är angelägen om att komma i kontakt med. Det aktuella vittnet ska ha kört en permobil i närheten av Gymnasievägen i Skellefteå under tisdagsmorgonen eller på förmiddagen.

”Vill ha kontakt”

– Detta vittne kan ha uppgifter som är relevanta för utredningen. Den här personen uppmanas därför att ta kontakt med polisen på telefon 11414 eller genom att uppsöka polisstationen i Skellefteå, tillägger Stina Westman.

UPPDATERING KL 13.30:

Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå säger:

– Det är andra vittnen som har berättat att den här personen, som färdades på en permobil, varit synlig i anslutning till brottsplatsen.

Varför är detta vittne så viktigt för polisen?

– Vi tror att denna person har uppgifter som är intressanta för oss. Vi arbetar bland annat med att sätta ihop en tidsaxel från själva händelsen och fram till att polisen kommer till platsen, den misstänkte grips, målsäganden tas omhand och brottsplatsen säkras. Alla personer som befinner sig kring platsen blir därför viktiga för polisen att höra, svarar Lars-Marthin Markstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa