Körde fast med bilen – förbipasserande anade oråd och ringde polisen

Mannen påstod att han hade druckit alkohol efter bilfärden, men tingsrätten köpte inte hans förklaring.

11 oktober 2018 18:00

Det var i mars i år som mannen, som är i 60-årsåldern, körde fast med bilen i korsningen Sundgrundsleden och gamla E 4 i Yttervik. Med sig i bilen hade han en kvinnlig bekant. En förbipasserande bilist stannade för att kolla ifall de behövde hjälp och tyckte då att ”de uppträdde väldigt märkligt”.

Han frågade om de var onyktra och fick till svar av kvinnan att hon var lite onykter, men att det ”stod värre till med mannen”. Han larmade då polisen och åkte från platsen.

När polisen kom till platsen tog de med mannen för blod- och urinprovstagning. Det visade sig att mannen vid provtillfället hade en alkoholkoncentration i blodet på 2,67 promille, långt över gränsen för grovt rattfylleri som går vid 1,0.

”Drack i bilen”

I förhör så förnekade mannen brott. Han berättade att han blivit för trött för att fortsätta köra och när han fastnade med bilen så hade han druckit en flaska Vermouth i bilen som han kastade ut i skogen. Han menade att de suttit fast där i några timmar innan den förbipasserande bilisten upptäckte dem.

Kvinnan hävdade i förhör att båda varit nyktra under färden.

Men den förbipasserande bilisten berättade att han hade kört förbi platsen 45 minuter tidigare, innan han upptäckte mannen och kvinnan, och att det då inte stod någon bil i diket.

De poliser som kom till platsen vittnade också om att det inte fanns några tecken på att någon druckit alkohol i bilen eller spår av några flaskor.

Skellefteå tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri till två månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson