Knarkfabrik sprängd i Kalixtrakten

Polisen har sprängt en knarkfabrik i en by i Kalix kommun. Åtta personer är häktade varav två för synnerligen grovt narkotikabrott. Det rapporterar Norrbottens Media. Åklagare säger att beslaget är ett av de största som har gjort i Sverige.

17 juli 2018 18:49

Det var för drygt två månader sedan som polisen i Norrbotten blev involverad i ärendet när avdelningen för grova brott i Uppsala tog kontakt och begärde hjälp med en husrannsakan i byn utanför Kalix. Ett flertal poliser samt hundförare genomförde husrannsakan i fastigheten.

En av poliserna som deltog i husrannsakan berättar för Norrbottens Media att det var som att kliva i en knarkfabrik. Där fanns maskiner som fabriksmässigt förpackade knarket i guldfärgade konservburkar med förslutet lock. Där fanns även en maskin som vakuumförpackade knarket.

Vid husrannsakan hittade polisen cirka sex guldfärgade burkar som var för sig innehöll ett halvt kilo amfetamin. Polisen har även hittat några kilo cannabis. Narkotikan hittades både inomhus i fastigheten men också i ett fordon som stod på gården.

– Beslag har gjorts i Karlskrona, Stockholm, Uppsala och i Norrbotten det är den totala mängden som gör att det är ett av de största beslaget beslagen som gjorts i Sverige, säger Tomas Eriksson, kammaråklagare i Uppsala.

Totalt sitter åtta personer häktade.

– Det är två personer som från Karlskrona som är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och de andra för grovt narkotikabrott, säger Tomas Eriksson och fortsätter:

– Två av personerna, en man och en kvinna, som misstänks för grovt narkotikabrott kommer från trakten som Luleåpolisen arbetar.

Att huvudmännen är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott anspelar på att det är en synnerligt stor mängd narkotika, enligt åklagaren.

Polisen har även beslagtagit en större mängd kontanter. En kvinna som greps i södra Sverige och som misstänka vara en del i narkotikahärvan bar på drygt 600 000 kronor i kontanter när hon greps.

Det finns uppgifter som gör gällande att narkotikan som hittades i fastigheten utanför Kalix är ämnar för den finska marknaden då säljaren får bättre betalt där än i Sverige.

– Jag vill inte kommentera det, men visst, vi utesluter inte att den finns en internationell marknad i det här ärendet, säger Tomas Eriksson.

Kammaråklagare Tomas Eriksson säger att utredningsläget ser bra ut.

– Mycket är gjort, nu finns narkotikan hos Nfc för analys. Jag tror att en rättegång kommer att kunna genomföras till hösten. Rättegången kommer att pågå under flera dagar.

Tommy Lundqvist/Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion