Här avslöjas inbrottstjuven i byn: ”Jag fick dåligt samvete och började sopa”

Efter dubbla inbrott satte husägaren upp en övervakningskamera. Då fångades tjuven på bild – som vid ett av inbrotten började sopa upp krossat glas. ”Jag fick dåligt samvete”, säger mannen i polisförhör.

8 juli 2019 19:00

Mannen bor i Norsjö kommun och har tidigare dömts för liknande brottslighet.

Han har på olika sätt tagit sig in i fastigheter och stulit från ett flertal personer i en och samma by.

Fick skyddstillsyn

Han har fått med sig allt från pannlampor och kontanter till alkohol och mediciner.

Senast blev Skellefteå tingsrätts påföljd skyddstillsyn med samhällstjänst 160 timmar samt att han skulle genomgå kriminalvårdens brottsförebyggande program ”Brottsbrytet”.

Men nu i höst väntar en ny rättegång med sammanlagt sju åtalspunkter om stöld varav tre av dessa bedöms som grova brott.

Mannen har i polisförhör erkänt samtliga stöldbrott hos två bybor.

Tre grova stölder:

En och samma person i byn utsattes för tre inbrottsstölder inom två månader sent i höstas. Främst stals mediciner men även guldföremål försvann.

Till sist tröttnade bybon, en övervakningskamera sattes upp inne i hallen – och den tredje december blev det napp.

Skickade bilder

På bilderna ses inlandsbon ta sig in i fastigheten. Han tog sig in genom att han borrade ett mindre hål i entrédörren och på det sättet kunde han öppna dörren.

Men vad han inte visste har att det fanns en övervakningskamera. Den startade när det uppstod rörelser i hallen, bilder skickades direkt till en nära anhörig till fastighetsägaren.

När inlandsbon konfronterades med uppgifterna så erkände han de tre inbrotten i huset, hans förklaring var att han var i behov av mediciner.

– Vid ett av inbrotten såg det ut som att någon sopat ihop krossat glas, stämmer det, frågade polisen förhörsledare.

Dåligt samvete

– Ja, det var jag som sopade, jag fick dåligt samvete. Jag hade tänkt ta en glasruta hemifrån och laga, men det blev aldrig så, blev svaret.

Förundersökningen visar också att fastighetsägaren, redan efter det första inbrottet, misstänkte den nu åtalade mannen vilket också berättades om för polisen.

Advokat Jonas Wiklund vid senaste rättegången: Han vet att det här är hans sista chans att slippa fängelse, och han bör få den chansen.

Fyra stölder:

Mannen har i polisförhör också erkänt att han vid fyra tillfällen under de senaste åren varit in till en och samma person i Norsjöbyn och stulit olika saker.

Från huset har det försvunnit framförallt mediciner men också kontanter vid ett tillfälle.

Begär skadestånd

Vid den senaste stölden i april i fjol försvann det även ett nyckelskåp.

Målsäganden begär drygt 7 000 kronor i skadestånd. Det handlar om allt från kränkningsersättning till resekostnader för inköp av ny medicin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa