Beskedet från tingsrätten - 21-åringen döms för knivdådet: ”Han är alltjämt på sannolika skäl misstänkt för mord”

Den 21-årige man som åtalats för mordet på en kvinna i Norsjö ska dömas till 14 års fängelse. Därefter ska han utvisas ur landet med förbud att återvända. Det var åklagare Petra Lundberg yrkanden vid pläderingarna – och Skellefteå tingsrätt kommer att döma honom för knivdådet. Det framkom på onsdagseftermiddagen.

28 februari 2018 14:52

Detta var den sjätte förhandlingsdagen mot den man som misstänks ha mördat en äldre kvinnan i ett soprum på Åkargatan i Norsjö lördagen den 14 oktober.

Efter en omfattande genomgång av den skriftliga och tekniska bevisningen, ett flera timmar långt förhör med den misstänkte samt över 30 vittnesförhör med främst Norsjöbor men även poliser och medicinsk expertis, pläderade åklagare Petra Lundberg, målsägandebiträdet Urban Rönnblom och försvarsadvokat Linda Sundlöf i påföljdsfrågan (skuldfrågan togs upp i fredags).

– Det föreligger flera försvårande omständigheter. Mordet har skett mot en äldre, försvarslös kvinnan i närheten av hennes hem. Det har varit ett omfattande våld och ett utdraget förlopp på en undanskymd plats.

– Utgångspunkten för mord är 14 års fängelse. Här menar jag att straffvärdet är 18 års fängelse, men eftersom den åtalade var under 21 år när brottet inträffade så yrkar jag på 14 års fängelse. Han ska också efter avtjänat straff utvisas ur landet med förbud att återvända, fortsatte Petra Lundberg.

– Min klient ska frikännas, han var inte närvarande i soprummet när kvinnan mördades. Tidsmässigt går det inte att få ihop, och det kan inte heller uteslutas andra gärningsmän.

– Men om han fälls för brottet ska det bedömas som ett dråp som ger 6 till 10 års fängelse. Och här handlar det om den nedre skalan, där domstolen sedan ska beakta att han är under 21 år när händelsen inträffade. Om han döms för mord handlar det om 10 till 12 års fängelse för en vuxen person, alltså 21 år eller äldre, tillade Linda Sundlöf och där hon på nytt hänvisade till att hennes klient var under 21 år i höstas när knivdådet skedde inne i soprummet.

Strax före klockan 17 på onsdagen kom Skellefteå tingsrätt med beskedet: 21-åringen ska bli kvar i häkte, han är alltjämt på sannolika skäl misstänkt för mordet. Beskedet går inte att tolka på något annat sätt än att mannen kommer att dömas för knivdådet.

Åklagaren om varför 21-åringen begick mordet i Norsjö: Blodspår, klädbyten – och många lögnerAdvokatens svar om blodspår från offret: Så kunde blodet hamna på sockan i mordåtalads bostad
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa