Han anklagas för mordförsöket på unga flickan: Anhållne 37-åringens första svar till polisen

Plötsligt gick mannen till angrepp mot den unga flickan med ett knivliknande föremål. Nu sitter 37-åringen anhållen hos polisen i Skellefteå, misstänkt för försök till mord. ”Som jag uppfattat det så har han i det första förhöret förnekat brott”, säger åklagare Marie Andersson.

9 juli 2019 17:00

Det var vid nio-tiden som polisen fick in ett larm om en misstänkt knivskärning i en affärslokal på Anderstorp i Skellefteå.

Polisen kunde snabbt ta sig till platsen där en 37-årig man greps, misstänkt för våldsbrottet.

Tidigt på tisdagsförmiddagen gick polisen ut med att brottsoffret var en ung flicka.

Hon fördes i ambulans till Skellefteå lasarett för vård.

När Norran kom till brottsplatsen vid 10-tiden på förmiddagen fanns ett flertal poliser på plats. Där genomfördes det vittnesförhör med flera personer om händelseförloppet.

Joakim Oja vid polisen i Skellefteå sammanfattade läget på tisdagsförmiddagen:

– Polisen kallades till platsen med anledning av att ett grovt brott begåtts i en av butikerna. Den misstänkte greps av polisen på platsen, målsäganden fördes till lasarettet.

Joakim Oja kunde i detta tidiga skede inte säga någonting mer detaljerat om händelseförloppet och eventuellt motiv till våldsdådet.

– Nej, nu arbetar vi med att genom olika förhör få in detaljerna om vad som ska ha hänt. Det omfattar förstås också förhör med den misstänkte gärningsmannen och målsäganden.

Efter lunch fanns två av polisens kriminaltekniker på plats och genomförde en brottsplatsundersökning.

Vid 15-tiden kom beskedet från åklagare Marie Andersson, som leder förundersökningen, att den 37-årige mannen nu har anhållits:

– Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Detta skedde efter att ett kortare förhör hållits med den misstänkte.

Hur ställde han sig i det första förhöret till brottsanklagelsen?

– Han angav ingen inställning vilket jag tolkar som ett förnekande, svarar Marie Andersson.

Motiv till våldsdådet och detaljer kring händelseförloppet?

– Vi har fått in en del uppgifter kring detta, men det är inget jag kan kommentera så här tidigt i utredningen. Närmast stundar nya förhör och genomgång av polisens brottsplatsundersökning.

Polisens kommunikatör Peder Jonsson berättar att polisen under tisdagen kunde hålla ett inledande förhör med den unga flickan i samband med att hon vistades på Skellefteå lasarett.

– Jag har ingen status på skadeläget, men hon var ju i ett sådant hälsotillstånd att det gick att hålla förhör med henne, säger Peder Jonsson.

Efter att polisens tekniker gjort en brottsplatsundersökning hävdes på eftermiddagen de yttre polisavspärrningarna kring affärslokalen.

Flera vittnen har hörts av polisen, efterlyser ni ytterligare hjälp från allmänheten?

– Finns det fler personer som befunnit sig i anslutning till den här platsen i samband med händelsen vid nio-tiden på tisdagsmorgonen så vill vi självklart att dessa kontaktar polisen, svarar Peder Jonsson.

Offentlig försvarare

Advokat Mikael Stenman har utsetts till 37-åringens försvarare:

– Det som hittills har hänt är att jag förordnats som offentlig försvarare. Jag hade på tisdagen ingen kontakt med min klient, jag kan nog berätta mer under onsdagen, kommenterade Mikael Stenman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa