Grannfejd spårade ur – man döms

Konflikten mellan grannarna i Skellefteå kommun övergick i dödshot och fysiskt våld. Nu döms en man i 70-årsåldern till villkorlig dom och dagsböter.

12 maj 2019 14:30

Den äldre mannens grannar, en man och en kvinna i 30-årsåldern, spelade in konfrontationen i september 2018. Åklagaren åberopar en ljudinspelning och tre videoklipp från tumultet på parets gård. I ljudinspelningen hörs den äldre mannen bland annat säga ”kom hit din fan så ska jag slå ihjäl dig din jävel” och ”dig ska jag slå ihjäl” till den yngre.

Mannen i 70-årsåldern har uppgett att han blev provocerad, att han blivit utsatt för stark psykisk stress och att sinnet rann över. Enligt Skellefteå tingsrätt talar ingenting i utredningen för att dödshoten skulle ha uppfattats som oseriösa och han döms därför för olaga hot.

Slog kvinna i huvudet

Videoklippen visar hur konfrontationen blir fysisk. Där syns den äldre mannen gå mot den yngre samtidigt som han slår med handen i näven. Två gånger måttar han högerkrokar mot mannen i 30-årsåldern och två gånger spottar han mot honom.

Mannen i 70-årsåldern döms för ofredande, men frias från försök till misshandel. Enligt tingsrätten är det tveksamt om slagen verkligen var nära att träffa, därför anses grannen inte ha varit i fara.

Vid ett tillfälle närmar sig den äldre mannen kvinnan i grannparet, varpå hon tappar kameran till marken. Tingsrätten konstaterar att det tycks ske i någon sorts tumult. I ljudinspelningen hörs kvinnan skrika ”aj” och flera gånger påtala att hon blivit slagen.

Nämndeman skiljaktig

Mannen döms mot sitt nekande för misshandel. Utöver straffet om villkorlig dom och dagsböter ska han betala totalt 9 600 kronor i skadestånd till grannparet.

En av nämndemännen var skiljaktig och ville fria 70-åringen från alla åtalspunkter. Nämndemannen menar att de olaga hoten föregåtts av målsägandes egna kränkande uttalanden och att det inte är utrett om hoten togs på allvar.

Han anser inte heller att det är bevisat att 70-åringens slag träffade kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa