Förundersökning mot Norran läggs ned

På måndagen kom beskedet att Justitiekanslern, JK, lägger ned förundersökningen mot Norrans ansvarige utgivare Marcus Melinder. Efter en publicering misstänktes han för förtal, tillsammans med 16 andra tidningsutgivare.

1 april 2019 14:54

Det gäller en artikel som Norran publicerade i oktober 2017, där en busschaufför felaktigt påstods ha visat porrfilm för skolelever. Flera medier hakade på och publicerade samma nyhet, som därigenom fick stor spridning.

– Att JK nu väljer att lägga ned förundersökningen mot Norran kommer inte som en överraskning. Vi har sedan länge ändrat vår ursprungliga publicering och de detaljer som har kunnat identifiera någon har tagits bort, säger Marcus Melinder, chefredaktör och ansvarig utgivare.

I beslutet skriver JK: ”eftersom innehållet har modifierats på sådant sätt att de missaktande inslagen i viss mån får anses ha lindrats, är det inte påkallat för mig att ingripa med allmänt åtal för förtal.”

Busschauffören pekades aldrig ut med namn och bild i Norrans ursprungliga publicering, men personen upplevde sig ändå ha blivit identifierad genom detaljer i texten. Därför anmälde chauffören publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Från PO överlämnades ärendet till Pressens Opinionsnämnd (PON) och i oktober 2018 fälldes Norran, tillsammans med fyra andra tidningar, för att ha brutit mot “god publicistisk sed”.

– Flera av dessa publiceringar som JK valde att inleda en förundersökning mot har ju tidigare friats av PO och fem har fällts av PON. Att staten på detta sätt har velat överpröva det pressetiska systemet är faktiskt anmärkningsvärt. Mot den bakgrunden tycker jag det är bra att förundersökningen nu läggs ned, säger Marcus Melinder.

Justitiekanslern är den ende som får besluta om att inleda förundersökning och väcka allmänt åtal för tryck- och yttrandefrihetsbrott. Att JK inleder förundersökning mot medier är väldigt ovanligt och det är ännu mer sällsynt att det leder till åtal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa