Försvunnen man i Norrbotten hittad död

Den 29-åriga mannen som har sökts i trakterna kring Kiruna har påträffats avliden, rapporterar Norrbottens Media.

15 augusti 2019 12:17

Kroppen har hittats i området kring Parakka. Ärendet omrubriceras till mord och brott mot griftefriden. Det bekräftar vice chefsåklagare Anna Bergström.

Tre personer har suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov. Samtliga har förnekat brott. Männen var bekanta med den försvunna mannen och bor i lägenheten bredvid. Den försvunne mannens lägenhet har varit avspärrad av polisen. Enligt uppgifter ska polisens tekniker ha hittat blodspår i lägenheten.

Åklagaren vill ännu inte kommentera exakt var kroppen hittats men det ska inte ha varit i vatten. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska kroppen ha hittats nedgrävd i en myr. Anhöriga är underrättade.

Uppdatering, 16.30:

I och med att kroppen nu är hittad och att det av allt att döma är den försvunne 29-åringen som är hittad har vice chefsåklagare Anna Bergström beslutat att ändra brottsrubriceringen.

– Det som tidigare var rubricerat som människorov gäller inte längre eftersom kroppen nu är hittad. Den nya brottsrubriceringen är nu mord och brott mot griftefriden, säger Anna Bergström till Norrbottens Media.

Kroppen hittades i området kring Parakka, i det området som polisen nu har sökt i en dryg vecka. Kroppen hittades sent på onsdagskvällen.

– Det stämmer, man kan säga kvällen/natten mellan onsdag och torsdag, säger Per-Anders Heikkilä, gruppchef för grova brott i Norrbotten.

Enligt uppgifter till Norrbottens Media ska kroppen ha hittats nedgrävd i en myr öster om nedre Parakka.

Heikkilä säger att kroppen nu kommer att skickas till Umeå för en rättsmedicinsk undersökning. Dels för att fastställa identiteten men även dödsorsaken.

Eftersom åklagaren väljer att lägga till rubriceringen brott mot griftefriden betyder att kroppen på något sätt har hanterats. På frågan om alla kroppsdelar har hittats, säger Per-Anders Heikkilä att han inte vill svara på den frågan.

– Kroppen har hanterats men på vilket sätt kommenterar jag inte, säger Heikkilä.

Tre män, alla från Kiruna 28, 37 och 38 år har suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov. Nu har vice chefsåklagare Anna Bergström omrubricerat brottet vilket betyder att nya häktningsförhandlingar måste ske.

Under torsdagen lämnade åklagaren in nya omhäktningsstämningar till Gällivare tingsrätt.

– I och med att brottsrubriceringen är ändrad måste nya häktningsförhandlingar ske, säger Anna Bergström.

Advokat Lars Grönberg försvarar den 28-årige mannen.

– Min klient förnekar den nya brottsrubriceringen och bestrider att han är på sannolika skäl misstänks för gärningen, säger Lars Grönberg.

37-åringen försvaras av advokat Håkan Lundström.

– Han förnekar brott och han har inte befattat sig med kroppen, säger Håkan Lundström.

Advokat Marcus Ström säger att han inte alls vill ge några kommentarer angående den ändrade rubriceringen.

Samtliga misstänkta var bekanta med den mördade mannen. Två av de misstänkta bor i var sin lägenhet som fortfarande är avspärrade.

Enligt uppgifter ska polisens tekniker ha hittat två bloddroppar i en av lägenheterna.

Jonathan Bergström//Norrbottens Media

Tommy Lundqvist/Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa