Flera frihetsberövade efter stöldförsök i Robertsfors: ”Servrar där till ett värde av 15 miljoner”

Flera personer sitter frihetsberövade efter att, enligt uppgifter till Norran, ha försökt stjäla servrar till ett mångmiljonbelopp från en företagslokal i Robertsfors.

14 november 2018 20:24

Burebon Mikael Bergmark äger sedan ett drygt år tillbaka Element Sixs gamla lokaler i Robertsfors och en del av lokalerna hyr han ut till ett tyskt bolag. De i sin tur erbjuder andra tyska företag att ha sina servrar där, och det var de som under onsdagen blev utsatta för en kupp.

Mikael Bergmark befann sig i Skellefteå när han vid tiotiden på onsdagsförmiddagen blev kontaktad av en av sina vaktmästare.

– Han ringde och berättade att det var flera skåpbilar som stod vid tyskarnas del av lokalen. De har ju egen access med nycklar och koder och de hade pratat om att det skulle komma en leverans i veckan så jag tänkte att det handlade om det.

Men några timmar senare, när han pratade med en annan vaktmästare, fick Mikael Bergmark veta att skåpbilarna fortfarande var kvar. Han blev orolig för att de höll på att packa ur lokalerna och försvinna och bad vaktmästaren gå dit och se efter.

– Han berättade att de höll på att packa ner servrarna och då ringde jag de i Tyskland och frågade 'vad gör ni'?

”Ring polisen”

Mikael Bergmark fick svaret att det måste vara tjuvar och att han omedelbart skulle kontakta polisen.

– Vi har ju säkerhetslås på alla dörrar och grindar ute vid vägen så jag ringde vaktmästaren och bad honom låsa allt och bryta strömmen, samtidigt som jag satte mig i bilen, ringde polisen och körde mot Robertsfors, säger Mikael Bergmark och tillägger.

– Det är ju inhägnat område med taggtråd och elektroniska lås så det måste ju vara ett insiderbrott.

De misstänkta tjuvarna hade inte märkt något och kunde därför gripas på bar gärning på platsen – efter att polisen manuellt blivit insläppta på området av vaktmästaren.

– En av lastbilarna hade hunnit lastas med flera hundra servrar. Det finns servrar där till ett värde av 15 miljoner och de hade kanske hunnit ta ut hälften. Men de gav upp när polisen kom, säger Mikael Bergmark.

Flera frihetsberövade

Polisen bekräftar att de haft ett ärende i Robertsfors under onsdagseftermiddagen.

– Vi har personer som är frihetsberövade. Vi håller fortfarande på med initiala utredningsåtgärder och jourhavande förundersökningsledare vill vänta med detaljer, säger polisens kommunikatör Peder Jonsson till Norran.

Polisen vill i nuläget inte berätta hur många misstänkta det rör sig om eller vad brottsrubriceringen är.

För Mikael Bergmark blev det en ovanlig och hektisk dag på jobbet, men med ett bra slut.

– Vi räddade det där och tyskarna är jätteglada. De var ju jätteoroliga över att det skulle vara något som försvann när det är så stora summor inblandade. Det var en bra insats av polisen också, säger Mikael Bergmark.

Polisen uppger att det troligtvis inte kommer lämnas någon ytterligare information under onsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabeth Eriksson

Ämnen du kan följa