Dramatisk vändning om miljonerna i väskorna: ”Självklart glädjande, han är lättad”

Han stod nyss inför rätta i Skellefteå för grovt penningtvättsbrott – men bevisningen höll inte. Därför släpptes den 65-årige mannen i onsdags efter beslut av tingsrätten. ”Självklart är han lättad”, säger advokat Fredrik Björk.

16 maj 2019 18:00

Det är en av de mest spektakulära förundersökningar på senare år som berört misstänkt brottslighet i Skellefteå.

Det började med att polisen gjorde en kontroll av en bilförare och dennes fordon den 8 januari.

På grund av att föraren misstänktes vara påverkad av narkotika, och utifrån de uppgifter som han lämnade, beslutades om en husrannsakan både i bilen och den lägenhet där mannen bor.

I bostaden hittades sammanlagt 5,5 miljoner kronor i flera väskor i olika rum, både i svensk och utländsk valuta (främst dollar).

Den 3 maj väckte åklagare Petra Lundberg åtal mot de två männen, 65 och 34 år.

Båda männen omfattades av den första åtalspunkten grovt penningtvättsbrott alternativt näringspenningtvätt, grovt brott.

Den andra åtalspunkten, med liknande brottsmisstankar, gäller bara den 34-årige mannen.

Så här berättade 65-åringens advokat Fredrik Björk inför rättegången, som inleddes i måndags:

Efter att åklagaren presenterat sin bevisning och 65-åringen svarat på frågor, där han på nytt påpekade att pengarna är hans livs besparingar och ingenting annat, höll tingsrätten en enskild överläggning.

Frågorna: räcker bevisningen och ska 65-åringen vara kvar i häktet?

Beskedet kom vid lunchtid på onsdagen. Så här skriver tingsrätten i sitt beslut:

”Han är inte längre på sannolika skäl misstänkt för de gärningar som han åtalats för. Han ska därför omedelbart försättas på fri fot.”

Advokat Fredrik Björk:

– Självklart var tingsrättens besked mycket glädjande för min klient, han är väldigt lättad. Den slutsats man kan dra av beskedet är att han inte kommer att dömas, det är den enda rimliga följden. I övrigt måste vi avvakta domen och se hur domstolen har resonerat i skuldfrågan.

Hur lyfte du fram hans förklaringar till de stora kontantsummorna i bostaden?

– Han har hela tiden berättat samma sak, att det handlar om hans livs besparingar. Vi påpekade att vi inte sett något brottsligt i det här, och det känns skönt att vi fick gehör för detta i tingsrätten.

– Huvudfrågan har varit åklagarens påstående som är en omvänd konstruktion; att polisen hittat ett större belopp pengar och sökt hitta en förklaring som går ut på att det finns en brottslig bakgrund till pengarna, fortsätter Fredrik Björk.

Rättegången fortsätter nu på måndag då den 34-årige företagaren står åtalad för grovt penningtvättsbrott, alternativt näringspenningtvätt, grovt brott.

Norran har under torsdagen sökt åklagare Petra Lundberg för en kommentar till tingsrättens besked om att bevisningen mot 65-åringen inte tycks hålla för en fällande dom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa