Det var klockan 03.37 natten mot onsdag som det inkom ett larm till SOS Alarm om att ett garage brann på Skelleftehamnsvägen i Ursviken.
Tack vare ett branden upptäcktes innan den fått en omfattande spridning så kunde skadorna begränsas till garaget.
Nattens bränder i Ursviken kan vara anlagda – söker iakttagelserBara en kort stund senare inkom ett nytt larm, denna gång om en villabrand på Fredsgatan i Ursviken.
När räddningstjänsten kom fram till platsen var villan redan övertänd, huset och intilliggande garage brann ned till grunden.
Räddningstjänsten fick koncentrera sitt arbete till att hindra spridning av elden till andra närliggande fastigheter.
I båda fallen var det ägarna till husen som slog larm, och lyckligtvis uppstod inga personskador.
Det är polisens avdelning för grova brott i Umeå som, med stöd av polisen i Skellefteå, leder utredningsarbetet.
– I dagsläget rubriceras båda bränderna som mordbrand eftersom vi just nu inte hittar någon naturlig brandorsak. Vi ser också likheter mellan de två bränderna, säger grova brott-chefen David Helgesson.
Att nattetid tända eld på byggnader i tätbebyggt område där det vistas människor, är det inte frågan om grov mordbrand?
– För närvarande rubriceras båda händelserna som mordbrand. Men detta kan komma att ändras beroende på vad räddningstjänsten gör för bedömning om spridningsrisken.
– För att det ska handla om grov mordbrand ska det handla om risk för flera människors liv, att det rör sig om betydande belopp som gått till spillo samt en stor spridningsrisk. Den fortsatta utredningen får visa var vi hamnar i rubriceringen, fortsätter David Helgesson.
Vilka utredningsåtgärder har hittills gjorts?
– Det har bland annat genomförts platsundersökningar på båda ställena och vi väntar nu på svaren av detta arbete. Generellt kan man säga att det ofta, i de fall en fastighet brinner ner, är svårt fastställa brandorsaken.
– I ett av fallen har ju branden begränsats till att garaget eldhärjades, men i det andra fallet är det ett svårare utredningsläge eftersom hela fastigheten brann ned, tillägger David Helgesson.
Brandplatserna är förhållandevis nära varandra, larmen kom med en halvtimmes mellanrum – och det rör sig om villor med garage. Hur ser ni på detta?
– Vi har inte hittat någon naturlig orsak till de två bränderna. Det finns en mängd frågor vi ställer oss, exempelvis om det handlar om så kallade oaktsamhetsbrott eller om det finns andra förklaringar till bränderna.
Samtidigt påpekar David Helgesson att man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser kring i vilken ordning bränderna startade, eftersom det beror på vilken tidpunkt som dessa upptäcktes.
Varför använde polisen helikopter och hundar?
– Vi har använt oss av flera hundar i utredningsarbetet som både sökt kring brottsplatserna och vägar mellan de två platserna. Boende i området har också kontaktats för att samla in vad de sett och hört.
Vad har respektive husägare kunnat berättat om?
– De som drabbades av bränderna har så här långt inte kunnat lämna några uppgifter som konkret leder utredningen vidare mot någon misstänkt. Vi har i dagsläget ingen skäligen misstänkt för bränderna och det är polisen som leder utredningen, ingen åklagare är inkopplad, påpekar David Helgesson.
Vi tittar naturligtvis på tidigare bränder som inträffat i Skellefteområdet, exempelvis den vid bussgaraget. Men där ser vi just nu inga likheter.
Han upprepar vädjan till allmänheten om att kontakta polisen om man har uppgifter att lämna som kan kopplas till bränderna.
– Vi har fått in en del tips och polisen söker också aktivt upp boende i området. Och som vanligt är det viktigt att kontakta polisen om man några uppgifter att lämna – och inte själv göra bedömningen om den enskilda uppgiften är viktig för polisen eller inte, avslutar David Helgesson.