Därför tog polisen hjälp av helikopter: Offret skulle köpa varor – rånades på pengar

Först lurades köparen på sina pengar. Sedan blev han knivhotad när han krävde pengarna tillbaka. Rånardramat innebar att polisen satte in en polishelikopter i Skellefteå på måndagskvällen.

14 maj 2019 15:00

Norran kunde på måndagskvällen berätta om en pågående polisinsats på Anderstorp i Skellefteå där det inledningsvis användes en polishelikopter.

Vad det handlade om var ett råndrama med två olika brottsplatser.

– Utredningen visar så här långt att allt började på en parkeringsplats på Myntgatan i Skellefteå, där en person hade stämt träff för att köpa några varor.

– När personen lämnat över sina pengar så fick han inga varor. Därför har vi i detta skede misstankar om ett bedrägeri, fortsätter Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå.

Köparen följde efter

Den misstänkte bedragaren, som är i 30-årsåldern, lämnade Myntgatan – och den lurade köparen följde efter.

Vid Anderstorps centrum möttes de två igen, och köparen förklarade att han ville ha tillbaka sina pengar.

– I det läget ska denne då ha hotats med kniv, och att det uppstått handgemäng. Den händelsen rubriceras dels som olaga hot, dels som rån, säger Johann Kristiansson.

Ett motvärnsrån

Att 30-åringen just nu misstänks för rån beror på att händelsen bedöms som ett så kallat motvärnsrån.

Brottet motvärnsrån uppstår när en gärningsman genom våld eller hot om våld – i det här fallet genom att vara hotfull och ta fram en kniv – fortsätter den brottsliga gärningen genom att agera hotfullt och därigenom behålla pengarna från bluffaffären.

Efterlyser vittnen

30-årigen greps av polisen samma kväll och anhölls senare av jouråklagare.

I det inledande förhöret har 30-åringen förnekat brottsmisstankarna.

Polisen i Skellefteå efterlyser vittnesuppgifter dels från Myntgatan, dels från Anderstorps centrum från 21-tiden och framåt på måndagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa