Blev av med sina 80 hundar – nu åtalas ägaren för djurplågeri

Förra året omhändertogs 80 lapphundar från en uppfödare i Västerbotten efter misstänkt vanskötsel. Nu väljer åklagaren att väcka åtal mot uppfödaren som misstänks för djurplågeri, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

12 februari 2019 07:51

– Det var en karg miljö för hundarna. De hade inget liggskydd utan låg på betonggolv i en kall miljö i sitt eget kiss och bajs, berättar en veterinär som under sina 30 år i yrket aldrig tidigare sett så många misskötta hundar vid samma plats.

Det var i början av mars förra året som Länsstyrelsen i Västerbotten genomförde en inspektion hos hunduppfödaren. På plats påträffades 80 hundar, både vuxna och valpar, i något som länsstyrelsen förklarat som en slags lagerlokal. Länsstyrelsen beslutade efter inspektionen att samtliga hundar skulle omhändertas.

– Framförallt hölls de i en dålig miljö, det stank mycket och var för små utrymmen. Veterinär gick igenom alla hundar och då framkom det skador hos en del. Med tanke på hur det såg ut och hundarnas status bestämde vi att det var nödvändigt att ta dem, berättade Joel Selberg, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten i samband med händelsen.

Uppfödaren, som bedrivit stor kennelverksamhet och varit uppfödare sedan 1990-talet, beskrev situationen som kaosartad när VK var i kontakt med denne bara dagar efter omhändertagandet.

– Jag är alldeles chockad och samtidigt har jag blivit stämplad som ett monster, sa uppfödaren till VK då.

Länsstyrelsen beslutade att två hundar skulle avlivas och resterande hundar, inklusive de valpar som hundarna fött eller skulle komma att föda under tiden de var omhändertagna, skulle säljas eller överlåtas.

Uppfödaren överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, som i sin tur valde att avslå överklagan.

Nu åtalas uppfödaren misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

"XX har utsatt flera hundar för lidande genom vanvård utan att det fanns godtagbara skäl. Vanvården har bestått i att XX inte gett hundarna tillräcklig tillsyn, inte gett tillräckligt med foder och vatten vilket lett till kraftig avmagring och uttorkning", skriver åklagaren i åtalet.

Vid inspektionen i Västerbotten medverkade en veterinär som sakkunnig på begäran av länsstyrelsen. Veterinären har arbetat 30 år i yrket, men aldrig tidigare sett så många misskötta hundar på samma plats.

– Det var en karg miljö för hundarna, de hade inget liggskydd utan låg på betonggolv i en kall miljö i sitt eget kiss och bajs. Sen var det några hundar av en annan ras och de var riktigt dåliga, de var i sämst skick. Några äldre hundar hade avslagna tänder vilket brukar ila ganska illa, berättade veterinären i förhör med polisen.

– De hundar som var i sämst skick, nu kommer jag inte ihåg rasen... men de hade verkligen blivit utsatta för lidande, sade veterinären.

När den nu åtalade uppfödaren förhördes av polisen nekade hen till alla brottsanklagelser.

Åtalet omfattar både uppfödarens skötsel av hundarna i Västerbotten samt på en plats i södra Sverige där den nu åtalade tidigare bedrev hundverksamhet. Det var efter en inspektion från länsstyrelsen på den orten, som länsstyrelsen i Västerbotten fick tips om att även göra en inspektion på gården i Västerbotten.

I samband med att den nu åtalade uppfödaren flyttade sin verksamhet från södra Sverige till Västerbotten, skötte en annan person om hundarna. Den personen pekar uppfödaren ut som skyldig i polisförhör.

– Jag anser att det är NN som var ansvarig för hundarna.

Polisen: Men enligt tillståndet från länsstyrelsen är det du som ansvarar för hundarna?

– Det är en tolkningsfråga från länsstyrelse till länsstyrelse. Jag har hört från flera län där dom tolkat det annorlunda.

Polisen: Hur bedömer du att skicket var på hundarna vid länsstyrelsens kontroll?

– Det var bra, de tre lagotto-hundarna var fortfarande för smala. I övrigt fanns det inget att anmärka på förutom att tolv av hundarna ännu inte var borstade.

Polisen: Tycker du att det är möjligt för en person att hålla en god djurhållning med cirka 80 hundar att ta hand om?

– Ja absolut, det har aldrig varit 80 hundar, många hundar var underåriga. Om du har bra rutiner så är det inga problem, berättade den nu åtalade uppfödaren.

Nils Jonsson/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa