Första långa förhöret med 37-åringen: Så svarar han på anklagelsen om mordförsök

Den unga flicka som i tisdags utsattes för ett mordförsök i Skellefteå har fått lämna lasarettet. På onsdagen förhördes 37-åringen av polisen: ”Min klient förnekar brott”, säger advokat Mikael Stenman.

10 juli 2019 12:22

Det var vid nio-tiden på tisdagsmorgonen som polisen fick in ett larm om en misstänkt knivskärning i en lokal på Anderstorp i Skellefteå.

Polisen kunde snabbt ta sig till platsen där en 37-årig man greps, misstänkt för våldsbrottet. Samma förmiddag gick polisen ut med att brottsoffret var en ung flicka. Hon fördes i ambulans till Skellefteå lasarett för vård.

Så här kommenterade polisen utredningsläget på tisdagsförmiddagen:

Vid 15-tiden på tisdagen kom beskedet från åklagare Marie Andersson att den 37-årige mannen har anhållits:

– Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Detta skedde efter att ett kortare förhör hållits med den misstänkte.

Hur ställde han sig i det första förhöret till brottsanklagelsen?

– Han angav ingen inställning vilket jag tolkar som ett förnekande, svarade Marie Andersson.

Varken polisen eller dagjoursåklagare Stina Westman, som på onsdagen tog över ansvaret för förundersökningen, ville kommentera något om en eventuell motivbild eller detaljer kring händelseförloppet.

Vädjan om vittnen

– Jag har nyligen fått ärendet, men det jag kan säga är att bland annat så ska den anhållne mannen förhöras under dagen. Brottsrubriceringen försök till mord kvarstår.

I går vädjade polisen om fler vittnen, har några sådana hört av sig?

– Jag har inga uppgifter kring detta, men självklart kvarstår den vädjan, svarar Stina Westman.

Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå säger till Norran:

– Förutom nya förhör så inleds analysen av brottsplatsundersökningen som gjordes under tisdagen, alltså de delar som inte kräver långtgående tekniska analyser av spår och annat som tar betydligt längre tid.

Vilken typ av analys handlar det om?

– Exempelvis utifrån de blodspår som hittats och hur dessa stämmer överens med de uppgifter som olika personer lämnat kring händelseförloppet.

Den unga flickan som utsattes för våldsbrottet har fått lämna Skellefteå lasarett.

– Det är ju ett tecken på att det lyckligtvis inte uppstod alltför allvarliga fysiska skador.

”Detaljerad berättelse”

Flickan förhördes av polisen under tisdagen då hon fortfarande vistades på lasarettet.

Vad berättade hon om händelsen?

– Jag kan inte kommentera några detaljer, men hon har lämnat en detaljerad berättelse om vad som ska ha inträffat i lokalen, svarar Lars-Marthin Markstedt.

Han påpekar att det endast finns en person som är brottsmisstänkt, inga andra brottsrubriceringar är aktuella just nu och ingen motanmälan har gjorts från den anhållne.

Ytligt bekanta

– Och så här långt i utredningen framgår det att den anhållne mannen och flickan är bara sedan en kort tid tillbaka bekanta med varandra, säger Lars-Marthin Markstedt.

Senast på fredag måste åklagaren besluta om mannen ska begäras häktad.

UPPDATERING KL 15.40:

På onsdagseftermiddagen talade Norran med 37-åringens advokat Mikael Stenman efter att denne medverkat i det första längre polisförhöret med den anhållne Skelleftebon.

– Det jag kan säga är att han förnekar brott. Något mer kan jag för tillfället inte kommentera kring den pågående förundersökningen, förklarade Mikael Stenman.

Han anklagas för mordförsöket på unga flickan: Anhållne 37-åringens första svar till polisen
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa