Äldre man döms till fängelse för våldtäkt mot litet barn

En Umeåbo i 70-årsåldern döms till fängelse för våldtäkt mot barn. Mannen har förgripit sig på tre små barn som han haft en nära relation med. Övergreppen har skett när han och frun varit barnvakter, rapporterar Västerbottens-Kuriren .

6 december 2018 06:51

Det är under två år, vid flera tillfällen, fram till i somras som övergreppen inträffat. Barnen som varit mellan två och åtta år har alla berättat om övergrepp. Två av barnen har berättat om händelser som klassas som våldtäkt mot barn.

Barnen har enligt tingsrätten med hänsyn till deras låga ålder, berättat detaljerat om hur den äldre mannen tagit på dem, både i polisförhör och till deras föräldrar. De har även berättat hur mannen tagit på sig själv framför dem.

En annan person i barnens närhet har berättat i tingsrätten hur hon aldrig sett att mannen förgripit sig på barnen, men att flera märkliga händelser inträffat när han varit i närheten av barnen. Bland annat hur han tittat på barnen när de varit nakna och hur hon en gång kommit in i sovrummet och sett ett av barnen ligga på sängen med underkläderna neddragna. Mannen hade då suttit på en stol och tittat på. Hans förklaringar till de händelserna har varit att han råkat uppehålla sig i rummet och att syftet aldrig varit att titta på barnen.

Mannen har hela tiden nekat till brott, men tingsrätten skriver i domen att mannens förklaring "framstår till största delen som ganska oklar, ganska allmänt hållen och fattig på detaljer."

Tingsrätten skriver vidare i domen att: "det råder inte någon tvekan om att hans agerande utgör sexuella handlingar i brottsbalkens mening."

Mannen döms till fängelse i tre år för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Tingsrätten dömer mannen till ett något lägre fängelsestraff än han egentligen skulle fått då den tagit hänsyn till hans höga ålder.

Han ska även betala ut skadestånd till alla tre barn. Ett av barnen, som han våldtagit, ska han betala 115 000 kronor i skadestånd till. De andra ska han betala 30 000 och 20 000 kronor till.

Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa