Största nätpedofilen: Så lurade han de unga offren från Västerbotten - via Instagram och Kik

Från oskyldiga konversationer till sexövergrepp på 96 unga flickor. Några av offren kommer från Västerbotten, på torsdagen ställdes 22-åringen inför rätta för drygt 500 olika sexbrott. Via Instagram och Kik har han kommit i kontakt med flickorna.

14 januari 2016 17:00

Det var när föräldrar till två barn upptäckte att deras flickor haft konakt med mannen via fotoappen Instagram och ungdomsappen Kik som den mycket omfattande sexövergreppshärvan avslöjades.

En 22-årig man bosatt i Järfälla häktades i Stockholm den 21 maj 2014. Mannen satt häktad till den 9 juli men släpptes sedan han erkänt brotten.

– Det är stora mängder konversationer och bilder på hans mobiltelefon som ledde oss vidare. Men han har inte vid något tillfälle fysiskt träffat flickorna, säger åklagare Tomas Mattsson.

På torsdagen inleddes rättegången vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Ett par av offren ska enligt åklagare Tomas Mattsson vara bosatta i Västerbotten, även i något fall i Norrbotten.

I målet finns 96 utsatta barn. 17 av dem kommer att vittna i Attunda tingsrätt eller via videolänk från en annan domstol eftersom de är minst 15 år. De övriga hörs genom uppspelningar av videoförhör.

Åtalen visar allt från att han skrivit sexuella anspelningar och via chattar visat sig själv bara i kalsonger, till att han förmått flera av flickorna att onanera och beröra sig själva i underlivet. De sistnämnda exemplen bedöms som våldtäkt mot barn.

Hur har han kunnat förmå flickorna att ställa upp?

– Han har hittat barnen via Instagram och Kik. I de inledande konversationerna har han utgett sig för att vara endast några år äldre än flickorna. Han har använt ett ungdomligt språk för att komma nära barnen.

– Det har varit oskyldigt inledningsvis. Han har försökt locka med saker som att han haft kontakt med världskända musikgrupper och att han kunde ordna bilder och backstage-besök hos One Direction.

Därefter har han förflyttat intresset till den unga flickan, frågat om hon hånglat, om hon kan visa benen – och sedan gått vidare mot att få dem att sexuellt beröra sig själva.

I flera åtalspunkter skriver du våldtäkt mot barn alternativt grovt sexuellt övergrepp. Är bevisningen för svag?

– Nej, det handlar inte om för svag bevisning. Istället blir det en juridisk argumentation ifall det är en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp som tingsrätten ska få bedöma. En dom i Svea hovrätt från i höstas gör det möjligt att döma till våldtäkt även om gärningsmannen inte fysiskt begår brottet utan istället förmår offret att utföra sexuella handlingar på sig själv som är att jämföra med samlag, svarar Tomas Mattsson.

22-åringen har i förhör erkänt att han utfört olika sexbrott mot de unga flickorna. Men han förnekar att det, enligt åtalet, vid minst tio tillfällen ska ha handlat om våldtäkt mot barn.

– I förhör har han svårt att förklara sitt handlande, varför han sökt upp dessa unga flickor, säger Tomas Mattsson.

Flera saker bidrar till att han kunde lura barnen: deras ålder, att barn är nyfikna, att de blev förledda och att de inte har erfarenhet av sådana här områden och inte förstår vad det handlar om.

Just nu: Största övergreppsrättegången börjarStörste nätpedofilen: Monica hjälper unga offren från Västerbotten ”Det saknar motstycke”

82 stämningsansökningar har lämnats in till Attunda tingsrätt och omfattar 96 unga personer, i samtliga fall förutom ett är det flickor som är brottsoffer.

Stämningsansökningarna omfattar totalt drygt 500 misstänkta brott, från sexuellt ofredande till våldtäkt mot barn. Flera av flickorna har utsatts vid upprepade tillfällen.

De första dagarna är den öppen för allmänhetendå åklagarna går igenom de offentliga delarna kring åtalen. Sedan blir det stängda dörrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa