Mordbranden i Boliden: Så berättade kvinnan i det desperata samtalet

Hon ska ha ringt till en kamrat och berättat att hon satt eld på den egna bostaden i Boliden. ”Det handlar om ett missförstånd vad som sades i telefonsamtalet”, säger advokat Göran Landmark.

28 september 2015 19:30

För två veckor sedan häktades kvinnan, som är bosatt i Boliden, som misstänkt för mordbrand på torsdagskvällen den 10 september.

Kvinnan hade förts från psykiatriska kliniken, där hon hade vistats efter händelsen, till polishuset i Skellefteå där häktningsförhandlingen hölls.

Förklaringen var att kvinnan mådde psykiskt dåligt.

Häktades för mordbrand

Kvinnan häktades och nu har åklagare Marie Andersson väckt åtal för mordbrand.

Den åtalade kvinnan har i polisförhör förnekat brott och vid häktningsförhandlingen hade kvinnan diffusa minnen från händelsen.

– Men vad jag vet är det inte jag som satt eld på lägenheten, förklarade hon.

”Är ett missförstånd”

Advokat Göran Landmark:

– Hon medger att hon tänt några ljus i lägenheten men aldrig medvetet försökt sätta eld på bostaden. Och telefonsamtalet till en bekant, där hon påstås ha berättat att hon hade satt eld på lägenheten, bygger enligt min klient på missförstånd.

Ingår som bevisning

Åklagare Marie Andersson bedömer uppgifterna på ett helt annat sätt. Samtalet som kvinnan ringde till en bekant ingår som en del av bevisningen om att kvinnan var medveten om vad hon gjorde.

Vittnet, som ska höras vid rättegången nästa vecka, har i förhör berättat att hon hade telefonkontakt med kvinnan i samband med branden och att kvinnan ska ha berättat att hon satt eld på lägenheten.

Brännbar vätska

– Men den brandplatstekniska undersökningen är också en viktig del. Jag menar att den visar att kvinnan satt eld på flera ställen inne i lägenheten. Undersökningen visar att det förekommer rester av brännbar vätska på platserna där det började brinna, säger Marie Andersson.

Utredningen visar att det, utifrån hur branden utvecklade sig, inte varit risk för liv och hälsa. Därför bedöms inte brottet som grovt.

Häktad för mordbrand: ”Jag behöver få hjälp”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa