Härifrån skötte han största narkotikaligan

Härifrån skötte den 26-årige Skelleftebon Sveriges största narkotikaliga. I dag åtalas sex män. Klockan 10.00 hålls presskonferens – Norran rapporterar direkt.

9 juni 2015 10:54

Den 24 februari slår polisen till mot sex män, fem från Skellefteå och en från Pajala. Det visar sig vara Sveriges hittills största knarkhärva när det gäller misstänkta överlåtelser via internet.

Senare avförs två män från utredningen – samtidigt som en man från Pajala och en från Kiruna häktas, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Kammaråklagare Anders Norberg och kammaråklagare Petra Lundberg lämnade på måndagskvällen in en stämningsansökan till Skellefteå tingsrätt avseende grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

De sex misstänkta åtalas för att på olika sätt ha varit delaktiga i grov brottslig verksamhet.

– I utredningen har vi kunnat dokumentera mer än 4 500 överlåtelser av narkotika från sommaren 2012 och fram till februari 2015. Försäljningarna har skett via olika marknadsplatser i Darknet där åtminstone sex marknadsplatser kunnat fastställas i utredningsarbetet, sammanfattar åklagarna.

Nu klockan tio på tisdagsförmiddagen inleds en presskonferens på polishuset i Umeå.

Medverkar gör åklagare Anders Norberg samt Olle Andersson, chef för avdelningen grova brott vid polisen i Västerbotten.

Huvudpunkterna i utredningen och åtalet är:

x Grovt narkotikabrott med mer än 4500 dokumenterade överlåtelser.

x Sex misstänkta åtalas för grova narkotikabrott/medhjälp.

x Sex olika marknadsplatser identifierade i Darknet.

Åtalet är på 14 sidor, själva förundersökningen omfattar över 4 000 sidor.

10.00:Pressansvarige hos polisen Peder Jonsson säger att presskonferensen inleds. Anders Norberg åklagare och polisen Olle Andersson ska nu redogöra för den mycket omfattande utredningen.

Anders Norberg tar vid:

– En av de största narkotikahärvorna, sex personer är åtalade. Det handlar om grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott samt narkotikasmuggling. En har åtalats för medhjälp till narkotikabrott. Tre män betraktas som ”målvakter”, tagit emot narkotika från utlandet. Sedan finns ”huvudmannen” samt en person som tillsammans med denna också haft en ledande roll.

10.05:

– Omsättningen bedöms ha uppgått till cirka 2,7 miljoner kronor. Det är en mycket stor narkotikahantering det rör sig om. Den totala mängden hasch och cannabis är över 20 kilo som tagits i beslag. Man har bland annat sålt en typ av cannabis-fudge, som var en del i hur detta upptäcktes.

10.10:

Olle Andersson tar vid:

– Vi menar att det rör sig om minst 4 600 överlåtelser, vilket gör det till den största polisutredningen i Sverige när det gäller antal misstänkta överlåtelser. Det finns ärenden med större partier narkotika, men vi känner inte till ett ärende med fler försäljningstillfällen.

Han fortsätter:

– Ser mycket allvarligt på den här hanteringen. Stora delar av dagens narkotikahantering sker via internet. Det här blir en sak som vi vill uppmärksamma hos ungdomar, föräldrar, lärare och andra.

10.12:

Olle Andersson igen:

– Vi kontaktas av Posten i Skellefteå om tre försändelser som man misstänker innehåller narkotika eller nåt liknande. Polisen gör samma bedömning. Paketet innehåller en typ av fudge, en slags kaka. Det luktar konstigt, man misstänker att kakorna innehåller narkotika, och de skickas till analys.

– Efter nya uppgifter om att en signatur kallad Alexandrus är en säljare av den här typen av fudge-kakor på internet. Spaningsinsatser görs i Skellefteå och den 19 januari ser polisen en man som postar brev som senare visar sig innehålla den här typen av fudge.

10.15:

Olle Andersson:

– Spaningen visade eftersom hur flera personer regelbundet postade försändelser, ibland upp till 60 per dag. Spaningsarbetet fortsatte med att breven togs i beslag. Internetspaning på Darknet kring försäljningen dokumenterades av polisen.

– Hemlig spaningsinsatser gjordes också mot 26-åringen, bland annat telefonavlyssning och rumsavlyssning. Vi hittade också ett hus som lånats ut av en 31-årig man, där paketering skett för att distribuera ut narkotikan. Cirka 70 poliser medverkade i ett stort tillslag mot den misstänkta den 24 februari.

Olle Anderson fortsätter:

– Det här ska ha pågått från sommaren 2012 fram till februari 2015. Hanteringen och hela upplägget har varit väldigt sofistikerat, allt från försäljningsplatser till hanteringen av paketeringen. Det är som vilken internetförsäljning som helst, men det har handlat om narkotika.

10.20:

Olle Andersson:

– Det har bland annat sålts hasch, LSD och ecstasy. Man har sålt i Sverige, Europa och andra länder runt om i världen. Omsättningen är på minst 2,7 miljoner kronor. Det här visar att polis och åklagare på ett bättre sätt nu kan bekämpa den här typen av omfattande narkotikaförsäljning. Men nu är det upp till tingsrätten i Skellefteå att bedöma den bevisning som presenteras i åtalet.

10.26:

Anders Norberg, åklagare, redogör för hur internetförsäljningen gått till via olika sajter, när man har haft tillträde till Darknet.

– 30 000–40 000 kronor har tagits i beslag, så vi har inte hittat några större mängder med pengar efter alla dessa försäljningstillfällen, säger Norberg.

Olle Andersson påpekar att man ska titta på alla dessa personer som köpt narkotika via den här narkotikaligan på internet.

– Det ska diskuteras hur vi ska gå vidare med alla dessa köpare. Inledningsvis har vi koncentrerat oss på hanteringen från Skellefteå.

10.33:

Presskonferens är slut.

Massmedia på plats och genomför enskilda intervjuer med polis och åklagare.

Drev knarkliga på nätet – här är den misstänkte huvudmannenHärifrån skötte 26-åringen landets största narkotikaliga26-åringen togs av polis– kaos i narkotikakretsarChefen för grova brott: ”Aldrig sett dess like”Största narkotikahärvan: Sjunde misstänkt häktadStörsta narkotikahärvan: 28-årig Kirunabo häktadSå var narkotikaligans vägar ut till kunderna

Största narkotikaligan

Den 24 februari slår polisen till mot sex män, fem från Skellefteå och en från Pajala. Det visar sig vara Sveriges hittills största knarkhärva när det gäller misstänkta överlåtelser via internet.

Två dagar senare berättar Norran att fyra personer sitter anhållna. Två män har släppts efter förhör (de misstänks inte längre för brott).

Ytterligare ett par dagar senare häktas männen, i de flesta fall för grovt narkotikabrott. En av männen medger narkotikabrott av normalgraden.

Den 28 mars omhäktas tre av männen för grovt narkotikabrott. Den utpekade huvudmannen misstänks för ytterligare narkotikaförsäljning under 2012 och 2013. En av männen, en 31-åring, släpps efter att han gjort medgivanden.

Den 2 april redogör Norran för flera detaljer kring utredningen, allt från att huvudmannen var okänd för polisen till att fler personer är intressanta i utredningen.

Fredag den 24 april omhäktas den 26-årige Skelleftebon och en jämnårig man från Pajala. Den tredje mannen som misstänks för grovt narkotika godtar fortsatt häktning utan att det hålls en omhäktningsförhandling.

Tisdag den 28 april antyder Olle Andersson, chef för enheten grova brott vid polisen i Västerbotten, att ytterligare personer kan komma att gripas för inblandning i den stora narkotikahärvan.

I slutet av samma vecka häktas två män, en 27-årig man från Pajala och en 28-årig man från Kiruna, misstänkta för grovt narkotikabrott.

27-åringen, som förnekar brott, misstänks för brott mellan 22 september 2014 och 23 januari 2015. 28-åringen, som också förnekar brott, ska enligt utredningen ha begått grovt narkotikabrott från sommaren 2013 och fram till 12 december i fjol.

Ett par veckor senare hålls omhäktningsförhandlingar för flera av de inblandade, och Skellefteå tingsrätt beslutar att männen ska sitta fortsatt häktade inför åtal och rättegång.

Norran kan nu avslöja hur narkotikaligan ska ha arbetat, från att narkotikan skickats från Holland till Skellefteå – och därefter ut till tusentals kunder.

Samtidigt ger åklagaren beskedet att åtal ska väckas den 9 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa