Asylsökande planerar massflykt från Finland till Sverige via Haparanda

Hundratals asylsökande tänker gå över gränsen till Haparanda i hopp om att få asyl i Sverige, enligt uppgifter i Finland. ”De känner sig inte säkra här längre”, säger asylaktivisten Nuor Dawood.

21 augusti 2017 11:02

Åbos största tidning  Turun Sanomat rapporterar att en grupp av asylsökande, däribland många kvinnor och barn, ska samlas i Torneå och gå över gränsen. De flesta är från Irak, några från Afghanistan och Somalia.

Tidningen hänvisar till asylaktivisten Nuor Dawood, som säger att det hela kommer att gå lugnt till.

– Jag är väldigt säker på att det kommer att komma många familjer med många barn, säger han till Norrbottens Media.

Hur många planerar att passera gränsen?

– Hundratals människor, men det kan bli tusen. Jag är inte säker, säger Nuor Dawood, som själv inte deltar men agerar som talesperson.

De flesta av de asylsökande finns i norra Finland, men även i resten av landet. Aktionen, som ska ha vuxit fram på sociala medier, är planerad att ske i början av september.

– Det kan bli en demonstration, det kan bli protester, men mest fokuserar vi på att de ska lämna landet på laglig väg. Men vi måste förhandla med polisen, säger Nuor Dawood.

Bakgrunden till missnöjet är att finsk polis ska ha inlett en offensiv av deporteringar. Just nu ska 15 asylsökande, varav två familjer, vara inlåsta i väntan på att skickas tillbaka till Irak, enligt Dawood. Han berättar att det också sker att familjer, föräldrar och barn, separeras ifrån varandra. Nuor Dawood säger att människor traumatiseras av myndigheternas behandling och att barnen blivit rädda för poliser.

– Folk säger till mig att de ger upp, att det inte finns något hopp här och att de inte känner sig säkra på grund av hur de behandlas av polisen. De knackar på dörren, tar oss i förvar med våld och skickar oss tillbaka till Irak.

Trötta på situationen

Demonstrationer ska ha pågått i Helsingfors i 183 dagar och det har inte lett till några förändringar av asylpolitiken.

Lång väntan på besked om uppehållstillstånd och reseförbud har lett till att folk känner sig instängda på asylmottagningarna, enligt Dawood. De har även tagit hjälp av den irakiska ambassaden i Helsingfors, men det har inte lett till några synliga förändringar av policyn för utvisningar av irakier.

Nuor Dawood säger också att det finns en utbredd rasism mot asylsökande i Finland.

– Folk är trötta på situationen. De vill bara ha hjälp och att komma bort från det här stället.

Stoppas troligen inte

Finska myndigheter har till Turun Sanomat uttryckt att förhoppningarna om att få söka asyl i Sverige är orealistiska eftersom de som redan har sökt asyl i Finland kommer att skickas tillbaka dit, i enlighet med Dublinkonventionen.

Men normalt är gränspassagen öppen mellan Haparanda och Torneå. De asylsökande kommer sannolikt därför inte att stoppas från att passera gränsen, om inte en särskild gränskontroll upprättas.

Norrbottens Media har på söndagen inte kunnat nå företrädare för den svenska gränspolisen.

På Migrationsverket känner man till uppgifterna, uppger myndighetens presstjänst, men man vill inte kommentera dem i dag.

Mathias Asplund // Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa