Advokaten: ”De har inte varit objektiva”

Bristande objektivitet från åklagare och polis, brister i tingsrättens bedömningar. Jonas Wiklund, försvarare för den dömde huvudmannen Johannes Malmquist, går till hårt angrepp i överklagandet till hovrätten.

27 juli 2015 07:01

Den 2 juli dömdes Malmquist som huvudansvarig för en av Sveriges största narkotikahärvor via säljsajter bakom Darknet, som är en dold del av internet med tusentals olika sajter.

Påföljden blev tio års fängelse för grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Domen har överklagats

Nu har Johannes Malmquist överklagat till hovrätten i Umeå.

I överklagandet är hans advokat Jonas Wiklund mycket kritisk till såväl polisen och åklagarna som Skellefteå tingsrätt.

”En tidig inriktning”

Jonas Wiklund menar att utredningen tidigt inriktades på att hans klient var huvudansvarig jämfört med 27-åringens roll:

– Det har präglat hur polis och åklagare därefter har agerat. Det kommer också att framgå att åklagaren har hanterat de två på helt olika sätt vid förhören i tingsrätten.

”Inte varit så objektiva”

– Av flera promemorior i förundersökningen, vilket lyftes fram under förhandlingen, framgår att polisen inte varit så objektiva som de borde ha varit, tillägger Jonas Wiklund.

Skellefteå tingsrätt kritiseras bland annat för att ”bristen på objektivitet inte kommenteras”.

Bevisade överlåtelser

Kritiken gäller också bland annat hur rätten resonerar kring antalet  bevisade narkotikaöverlåtelser samt brist på att återge advokaternas sakframställningar.

Av de fem som dömdes den 2 juli så har fyra överklagat. Förutom Malmquist så har även den 27-årige Skelleftebon, som dömdes till fem års fängelse, överklagat samt två av männen från Norrbotten.

”En felaktig slutsats”

– Det är en felaktig slutsats att han bedrivit verksamheten tillsammans och i samförstånd med huvudmannen.

– Därför ska han få ett kortare fängelsestraff, menar 27-åringens advokat Göran Landmark.

Han har erkänt delaktighet i verksamheten under tiden juni 2014 till februari i år. I övrigt förnekar han brott och yrkar på ett kortare straff.

Ödehuset i byn var stor narkotikacentralPolisens knep: bevakade och provköpte narkotikaHuvudmannens straff blev tio års fängelseSvaret på kritiken: ”Hans klient fick chansen”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa