Utvecklade produkt för jägare i garaget i Bjurträsk

Norsjöselen är en produkt som är välkänd bland Sveriges jägare. Men det är nog inte många som har koll på att den produceras i Jan-Erik Nygrens garage i Bjurträsk.

"Lösning efter lösning hamnade i papperskorgen men till sist kom jag fram till hur jag skulle göra för att få det att fungera", säger Jan-Erik Nygren.

"Lösning efter lösning hamnade i papperskorgen men till sist kom jag fram till hur jag skulle göra för att få det att fungera", säger Jan-Erik Nygren.

Foto: Lars Westerlund

Bjurträsk2020-10-14 07:30

Jan-Erik Nygren har en bakgrund som mekaniker hos fönstertillverkaren Etri som sedan blev Norsjöfönster och en del av Inwido.

– Hos dem började jag arbeta efter sjuan och totalt blev det 50 år i företaget. Men nu är det produktion av selar som gäller, berättar han.

I hans garage i Bjurträsk lyser flitens lampa när han monterar de selar som ska paketeras och skickas till kunder runt om i Sverige. 2012 lanserade Jan-Erik Norsjöselen som blivit en välkänd produkt, speciellt bland landets jägare. Lösningen bygger på hans egna erfarenheter som jägare vilket han varit ända sedan barnsben. Tidigare jagade Jan-Erik det mesta, hare, räv och han har till och med skjutit en björn. Men numera blir det mest jakt med den egna stövaren och älgjakt tillsammans med jaktlaget i Svartnäs. 

– Jag saknade en bra lösning för att kunna ha GPS:en, komradion och mobiltelefonen lätt tillgängliga under jakten utan att det prasslar, berättar Jan-Erik Nygren.

Bakom den slutgiltiga utformningen av Norsjöselen låg många timmars utvecklingsarbete.

– Lösning efter lösning hamnade i papperskorgen men till sist kom jag fram till hur jag skulle göra för att få det att fungera.

Hans jaktkompisar fick testa selen och med deras synpunkter i bagaget kunde han till sist trycka på produktionsknappen.

– Att de vara lyriska över selen gjorde att jag vågade ta steget.

Norsjöselen är en kombinerad sele för GPS, kommunikationsradio och mobiltelefon. GPS-hållaren är ställbar och kan även vridas i sidled för bästa sidvinkel.

En fördel som användarna lyfter fram är att de kan följa hundens arbete hela tiden både som passare och hundförare. Det går att ha koll på vart hunden är och samtidigt ha båda händerna fria för snabba skott i trängda lägen.  

Med hjälp av dottern Anneli Nygren utformades webshoppen och hon sköter mailkontakten med kunderna och av dottern Anki Nygren som drivit sadelmakeri, ridsportbutik och nu senast Apoteket i Norsjö, fick han goda råd när det gäller företagsbiten.

– Sedan åkte jag på jaktmässor runt om i norra Sverige och visade upp selen och försäljningen tog fart ganska snabbt. Att jakttidningarna skrev positivt om den hjälpte också till. Jaktselen blev utsedd till favorit vid två tillfällen i tidningen Jaktjournalen.

Norsjöselen upptäcktes även av jägare utomlands.

– Hittills har jag sålt selar i Finland, Norge, Danmark och Polen. Speciellt bra har den gått att sälja i Norge.

Han hade tänkt söka patent för sin lösning men på grund av ett misstag där produkten visades upp innan patentet söktes var detta inte möjligt.

– Men jag har i alla fall mönsterskyddat den i hela Europa.

En annan produkt som han utvecklat är Fältselen som gör att användaren kan ha båda händerna fria. 

– Den har utformats för att även kunna bära lite tyngre surfplattor. Här utgör skogsbolagen minska viktigaste kunder.

Till Norsjöselen köper han delarna i Kina och när det gäller fältselen tillverkas den i Västerbotten av sju olika företag.

– Bland annat syr Samhall i Norsjö selarna.

Jan-Erik Nygren har sett att det finns potential att utöka produktionen genom export till andra länder där det finns många jägare.

– Om jag hade varit 25 år yngre hade jag nog satsat betydligt hårdare på detta. Men som det är nu är jag nöjd med den omfattning som jag har på verksamheten, avslutar han

Jakt i Sverige

Älg, vildsvin och rådjur är de vanligaste bytesdjuren i Sverige. Årligen skjuts cirka 80 000 älgar, 100 000 vildsvin och 200 000 rådjur. Småviltjakten är också omfattande. Främst jagas hare, ripor och änder. Totalt får ett 60-tal viltarter jagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!