Enligt SCB:s företagsregister fanns det för ungefär ett år sedan, i november 2020, drygt 9 000 företag med minst 50 anställda i Sverige. Hustillverkaren Grönbo är ett av många företag som har minst 50 anställda och som därför måste införa en visselblåsarfunktion.
– Jag tycker att det är jättebra, säger Andreas Lundin.
Han har själv erfarenhet av att behöva slå larm om allvarliga oegentligheter mot sin tidigare arbetsgivare.
– Det här är något som är positivt, det måste finnas en trygghet på arbetsplatsen. Jag tror att det kan kännas bra för personalen att veta att det finns en sådan här kanal som man kan använda sig av. Och har man inga problem inom företaget så har man heller ingenting att dölja.
Han säger att företaget ännu inte hunnit fundera så mycket på hur en rapporteringskanal skulle kunna fungera i praktiken.
– Vi får börja titta på det nu och se över vad det finns för olika alternativ. Enligt mig är det inte aktuellt att personalen ska visselblåsa direkt till någon i företagsledningen. Säg att något som rapporteras sedan inte kommer fram på rätt sätt, det vore verkligen inte bra.
Redan i dag finns det konsultfirmor som jobbar mot företag som behöver införa visselblåsarfunktioner. Andreas Lundin säger att det skulle kunna vara en lösning, men att det också finns andra möjligheter.
– Det verkar som att man kanske kan samarbeta lokalt med andra företag, det skulle kunna vara ett alternativ. Men som sagt, vi har inte hunnit fundera så mycket på det.
Han tycker också att det behöver förtydligas exakt vad en visselblåsarfunktion innebär.
– Vi måste förstå vad som menas med den nya lagen. Vad finns det för ramar? Vilka krav gäller? Sådana frågor behöver vi såklart få svar på.
Eftersom Grönbo har minst 50 anställda, men inte fler än 249, har de på sig fram till december 2023 att införa en visselblåsarfunktion.
– Så än är det inte jättebråttom.
Samtidigt som Andreas Lundin tycker att den nya visselblåsarlagen är bra hoppas han att rapporteringskanalen inte kommer att behövas.
– Nej, förhoppningsvis behöver den inte användas. Redan i dag tycker jag att vi har en bra arbetsmiljö, men kanske kan det här göra att personalen känner sig ännu tryggare på jobbet och det är såklart positivt.