Gårdsbutiken Matverket öppnar i Bjurträsk

Efter 16 år som kock och en lång karriär inom politiken kände Charlotta Enquist Jansson att det var dags att prova något nytt. Tillsammans med Camilla Jonsson öppnar hon och maken Håkan Matverket - Dygnet runt, inom kort i Bjurträsk utanför Norsjö.

Charlotta brinner för det lokalproducerade.

Charlotta brinner för det lokalproducerade.

Foto: Evelina Eriksson

Bjurträsk2021-09-26 19:00

Flitens lampa lyser i den tidigare slöjdsalen på gamla skolan i Bjurträsk igen. Skoleleverna har sprungit ut för längesen och nu huserar dygnet runt-butiken Matverket i lokalen. 

undefined
Camilla Jonsson startade Matverkets första butik på Stiftsgården i Skellefteå i juni. Nu öppnar Matverkets andra året runt-öppna butik i Bjurträsk.

Charlotta Enquist Jansson, butiksansvarig, låser upp dörren till ett stort skafferi av delikatesser. Allt från choklad till marmelader står uppradade på hyllorna och i frysdiskarna ligger kött av alla dess slag. Allt från lokala producenter.

 Charlotta är uppvuxen på Anderstorp i Skellefteå men minns alla skogsturer med familjen i barndomen med glädje. 

 – Jag är ett så kallat betongbarn, säger Charlotta.

 Men berättar att hon har hjärtat någon helt annanstans, nära naturen, på jakt efter både bär och älgar. 

 – Jag har hjärtat på landsbygden.

undefined
Lokalproducerad och bra mat är själen i Matverket.

Charlotta har tidigare jobbat som kock i Skellefteå i 16 år men kände att det var dags att byta bana. Kärleken till Håkan och landsbygden förde henne till Östra Högkulla utanför Norsjö och snart öppnar de butiken i Bjurträsk.

 – Vi hade pratat om att det vore kul att starta något tillsammans, säger Charlotta.
 
Camilla Jonsson, öppnade Matverket i Skellefteå i juni, och för ett år sedan anställde hon Charlotta som sköter driften av den butiken. Charlotta fick så småningom tanken på att utveckla Matverket och starta en obemannad butik utanför Norsjö.

undefined
Charlotta brinner för det lokalproducerade.

Både Charlotta och Håkan har tidigare varit engagerade i politiken men valde att avsluta sina uppdrag under hösten för att satsa på sitt nya företag som är en franchisebutik till Matverket på Stiftsgården i Skellefteå. 

– Jag har alltid brunnit för närproducerat och en levande landsbygd så det kändes rätt. Jag ville fortsätta jobba med mat men på ett annat sätt, berättar Charlotta.

De började se sig om efter en lokal och när de fick veta att källarlokalen på den gamla byskolan i Bjurträsk stod ledig tog de chansen.

undefined
Charlotta och Håkan tillverkar och säljer sin egna marmelad på Matverket i Bjurträsk.

Skolan ägs av Bjurträskbygdens framtidsförening och drivs av eldsjälar i byn som tillsammans har rustat upp den öde skolan under de senaste åren.

– Det är en otroligt drivande förening. Byborna har varit väldigt behjälpliga, berättar Charlotta.

undefined
Gammaldags stil är temat på inredningen i Matverkets butiker.

För att komma sig in i butiken dygnet runt kommer kunderna att logga in med bank-id.

– Går den obemannade butiken här bra är det inget som hindrar oss att från att etablera oss på fler ställen runt om, säger Charlotta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!