Anders Hedström, som bor i Bergsbyn, har vunnit den nationella tävlingen i aeropress som hölls i Malmö för en vecka sedan, lite drygt. Det handlar alltså om att pressa det godaste kaffet där juryn smakar och bedömer kvaliteten på kaffet. Många proffs som exempelvis baristor deltog i tävlingen och Anders blev ganska överraskad när han presenterades som vinnare.
– Lite chockad blev man. Att man som amatör kan hävda sig i gruppen av baristor och proffs är häftigt, säger han.
Och gratulationerna rullar in.
– Det plingar i telefonen och det kommer meddelande från hela världen. En filtertillverkare som ville sponsra mig bland annat. Och det tackar man inte nej till, säger han och ler stort.
Aeropress kallas en apparat som används för att brygga kaffe. Den kom ut på marknaden 2005. Proceduren går till så att kaffet, som blandas direkt i bryggaren, får dra en stund och sedan pressas det direkt ner i kaffekoppen genom ett pappersfilter.
Hans smak och intresse för kaffe inleddes i Göteborg. Det var i början av 2000-talet.
– Jag bodde i Göteborg då och hade en kompis som jobbade på en kaffebar. Det var då jag smakade espresso första gången och på den vägen är det, säger han.
Nu kan han alltså titulera sig som svensk mästare i aeropress och förklarar hur själva tävlingen går till:
– Alla har samma kaffe, sedan ska man brygga 150 milliliter kaffe på fem minuter och man får använda max 18 gram kaffe, men man får ta mindre också, säger han.
För att få till det perfekta kaffet krävs kunskap om detaljerna.
– Det är mycket som spelar in: Hur grovt bönorna ska malas, hur länge kaffet ska bryggas och vilken typ av vatten som man ska använda.
Han säger också att det behövs är en våg, en kvarn, bryggare och en vattenkokare.
Inför tävlingen var han redo för flera olika alternativ när det gäller vattnet – som är en mycket viktig ingrediens för att få till riktigt gott kaffe.
– I Skellefteå har vi inte det bästa vattnet för kaffe, om man säger så, men till tävlingen hade jag med mig Skelleftevatten och inköpt vatten och sedan hade ett vattenfiltreringsföretag med sig filter och filtrerade vattnet. Det slutade med att jag använde Malmövatten.
Han använde böner från Kayumbu i södra Rwanda och receptet tog han fram väldigt sent. Först hade han tänkt sig ett annat recept – men när han testade det på kompisar så tyckte de inte om det. Han klev upp på natten och funderade på något nytt. Något som verkligen lönade sig.
I och med titeln har han nu möjlighet att delta i VM i aeropress 2022. Tävlingen hålls i Melbourne den 5 mars, förutsatt att pandemin är ett minne blott då.
– Jag vill hemskt gärna åka ner, men ingenting är spikat än, säger han.
Australien är lite av ett Mecka i kaffevärlden. Det finns en del australiensare som driver butiker och caféer i Stockholm bland annat också.
– De har tydligen tagit ett beslut om att lyfta kaffekulturen i landet. Sedan finns det också en hel del kaffefarmer där och det skulle vara lite av en dröm att besöka en av dem.
Så det kan bli lite av en studieresa?
– Precis så.
Statyetten som bevisar segern står bredvid kaffemaskiner och kvarnar på köksbänken hemma i Bergsbyn. Det märks med tydlighet att en kaffenörd bor där.
Kan du dela med dig av ditt bästa tips på hur man brygger gott kaffe?
– Bra kaffebönor. Stoppar du in skit så kommer det ut skit, så enkelt är det.
Vågar dina vänner bjuda dig på kaffe?
–Jo, det hoppas jag. Jag brukar säga att det finns ”socialt kaffe” också. Men en del kompisar brukar fråga om jag inte vill ha vatten istället då de inte vågar bjuda på kaffe, säger han och skrattar.
Intressant är också att han inte direkt dricker mycket kaffe själv heller.
– Det brukar bli kanske två-tre koppar per dag. Men då är det riktigt gott kaffe...
Hur smakar då Sveriges bästa aeropresskaffe? Ja, undertecknad hatar kaffe och dricker det aldrig. Inte ens under pistolhot. Men en sådan här gång måste man väl prova.
Så Anders pressar till Sveriges bästa kaffe efter alla konstens regler och det vägs, kollas temperaturer och tid innan kaffet till slut hälls upp i ett vinglas.
– Det måste ju få vara lite festligt, säger han och ler.
Och faktum är att kaffet är otroligt lent och fruktigt och gommen slår inte knut på sig själv och jag dricker ett flertal sippar. Det om något – är ett väldigt bra betyg.