Miljöfest på Bergsbyskolan

Under två veckor har Bergsbyskolans fyror och femmor arbetat med miljöfrågor och på torsdagskvällen var det final med en miljöfest för föräldrar och syskon. Pengarna som samlades in under kvällen ska gå till en miljöorganisation.

Från vänster: Tilda Östlund, Alexandra Grahn och Ellie Bellgran stod för försäljning av det som eleverna själva tillverkat.

Från vänster: Tilda Östlund, Alexandra Grahn och Ellie Bellgran stod för försäljning av det som eleverna själva tillverkat.

Foto: Norran

Bergsbyn2019-05-23 20:30
undefined
Hittade ett gammalt bilbatteri i naturen. Från vänster: Leo Derblom, Erland Mandalh, Sam Holmgren och Linus Holmlund.

– Vi fick ett uppdrag från rektorn att under två veckor arbeta entreprenöriellt och vi valde att ha miljö och klimat som tema, berättar läraren Linda Kemppainen.

undefined
Lucas Jonsson och Alina Tkachenko Widmark var med i teatern som spelades på Bergsbyskolan.
undefined
”Vi är problemet, därför måste vi lösa det” var ett budskap som Oliver Grenholm och Ella Lundmark kommit fram till.
undefined
Från vänster: Tilda Östlund, Alexandra Grahn och Ellie Bellgran stod för försäljning av det som eleverna själva tillverkat.
undefined
Alvin Vidmark spelade entrévärd i teatern.
undefined
Alvin Vidmark och Joel Hägglund

Klasserna delades in i tre grupper: en teatergrupp, en tillverkningsgrupp och en påverkansgrupp. Den sistnämnda gruppen kom till efter att eleverna ville skolstrejka.

– Då skapade vi gruppen och eleverna har varit i kontakt med flera politiker. Bland annat har för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg, support- och lokalers ordförande Thomas Teglund och energipedagogen Emely Holmlund varit på skolan, säger Linda.

Eleverna fick möjlighet att ställa frågor om hur kommunen tänker när det gäller mat, uppvärmning och hur långt saker fraktas. En påverkansgrupp bestod av Ella Lundmark och Oliver Grenholm. I ett klassrum visade de en plansch och powerpoint på det som de arbetat med. ”Vi är problemet, därför måste vi lösa det” stod det på deras plansch.

– Vi har också ställt frågor till Timrås chef för bygg och miljö, bland annat hur man kan bli klimatsmart, berättar Oliver Grenholm.

En annan grupp kom på kvällen bärandes på ett gammalt bilbatteri.

– Vi var ute tidigare och skulle fota skräp till våran powerpoint och då hittade vi det här vid Northvoltområdet. Vi fotade det, men nu så tänkte vi att vi tar hit det för det är ju inte alls bra för naturen, säger Leo Derblom.

Vad ska ni göra av det sedan?

– Våran lärare Linda får ta det till återvinningen eller något, säger Linus Holmlund.

I en fullsatt gympahall visade eleverna upp en teater som handlade om hur många tänkte på 2000-talet. Plast slängdes i vanliga sopor, kläder togs inte om hand utan kastades bara och frukten var väldigt besprutad. ”Åh, jag minns när man fick bära hem matkassarna i plastkassar” var en replik som lockade fram många skratt i publiken.

– Jag har lärt mig att man ska prata högt och tydligt och titta på publiken hela tiden, berättade Alvin Vidmark efter föreställningen.

Till fikaförsäljningen ringlade kön lång ända ut i korridoren. Där fanns också försäljning av saker som eleverna tillverkat. Pengarna som kom in under torsdagen ska gå till WWF (Världsnaturfonden).

Hur har det varit som lärare att arbeta så här?

– Det har varit en ögonöppnare att se hur mycket idéer och inspiration eleverna har när de verkligen får fria händer, summerade Linda Kemppainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!