Kritikerna menar att vägen är för dålig för att passera på ett säkert sätt.
– Det är som att köra över en tvättbräda, man blir rädd att köra sönder hela bilen. Den är också så himla snäv, kommer det ett större fordon får du stanna tills den har passerat. Möter du en lastbil tar den nästan all plats, det känns nästan som att du ska köra av vägen, säger Ellen-Sofia Eriksson-Skott, som bor i Skelleftehamn och passerar sträckan flera gånger varje vecka,
Hon berättar att den tillfälliga vägen har blivit en snackis öst om stan, och hon känner flera som kör omvägar för att slippa den tillfälliga vägen. Värst blir det när det regnar, då hon menar att det knappt går att passera över huvud taget.
– Hålen och groparna i vägen blir större, och man kan inte se hur djupa de är. Man krypkör men ändå smäller det till.
Mona Nyström, också boende i Skelleftehamn, håller med om att det blir outhärdligt dåligt väglag vid dåligt väder.
– Det blir slirigt. De som har sommardäck hoppar mellan hålen med alla fyra däcken. Det är inte en trevlig vägsträcka, berättar hon.
Hon känner speciellt med alla förare av tunga fordon som lastbilar och bussar.
– De far illa utav groparna. Det är stora hål som slår ut underredet på fordonen när de passerar. Även om de kryper fram så slår det väldigt hårt. Folk tycker vägen är obehaglig, det är klart de är rädda om sina bilar, säger Mona Nyström.
Båda två undrar varför kommunen inte har gjort en tillfällig asfaltering på sträckan och hur länge det ska behöva vara så här.
– De får fixa till det bättre eller göra en tillfällig asfaltering, säger Ellen-Sofia Eriksson-Skott.
– Hur tänkte ni nu? Det är många som förstör sina bilar, sina däck. Det blir slitage på privata ägodelar, folk blir ju upprörda, säger Mona Nyström.
Per Henriksson, projektledare vid Skellefteå kommun, svarar att det är olyckligt att det har regnat så mycket.
– Jag skulle inte säga att vägen är farlig, men den är olyckligt gropig vid dålig väderlek. Vi har haft vädrets makter emot oss. De här regnskurarna har varit väldigt intensiva och då far grusvägarna illa. Speciellt är det är så stor årsdygnstrafik som det är på den här sträckan, säger han.
Han menar att entreprenören som skött driften för vägsträckan ändå har gjort vad de har kunnat.
– Det är svårt att vara där med hyvel och hjullastare dygnet runt, men de har en jourverksamhet och har varit där under kvällar och helger när det har krävts för att utföra underhåll på den här vägen.
Per Henriksson säger att det är vanligt med tillfälliga grusvägar vid byggen, och nämner exempelvis de sträckor som finns på E 4 mellan Skellefteå och Umeå där ännu tyngre trafik passerar. Han berättar att vägen är utformad på ett sätt som ska få trafikanter att sänka farten.
– Vi uppmuntrar att det ska gå långsamt för att skapa en trygghet och bra känsla för de som arbetar på bygget. Visst, vi hade kunnat asfaltera, men vi vill undvika att det går för snabbt. Det här gäller 140 meter och sedan är du tillbaka på asfalterad väg igen, säger han och fortsätter:
– Vägens bredd är åtta meter vilket är fullt tillräckligt för mötande trafik även om jag förstår att det känns lite trångt. Vi får dessutom långa vindkrafttransporter som passerar genom utan bekymmer.