Neo Nyström går nian på Sörböleskolan och besöker ofta fritidsgården Klippan i Bergsbyn tillsammans med sina kompisar.
– Jag blev chockad när jag fick veta att den ska läggas ned och tänkte direkt att vi måste göra något, så här kan det inte vara, säger han när Norran träffar honom utanför fritidsgården, som hyr lokaler av EFS i Bergsbyn.
Han och tre andra kompisar startade direkt en namninsamling och har på mindre än ett dygn fått ihop 100 underskrifter. De har också skapat ett Instagramkonto med namnet Saveklippan dit de som vill hjälpa till kan vända sig.
– Vi har ringt runt till så många vi bara kan och hoppas få så många underskrifter som möjligt.
Namnunderskrifterna ska sedan lämnas över till kommunen, i ett hopp om att kunna ändra beslutet.
”Tryggt ställe”
Det var för ungefär ett år sedan som Neo Nyström följde med en kompis till Klippan. Sedan dess har han i stort sett varit där alla kvällar de har öppet.
– Jag har träffat många kompisar på Klippan. Jag är inte en jättesocial person, men det är ett tryggt ställe där jag har känt att jag kan vara en person som jag inte kan vara hemma eller i skolan.
– Fritidsledarna är jättekreativa och vi har tävlingar, spelar spel, har filmkvällar, leker i snön.
Robin Lundquist är fritidsledare på Klippan och berättar att de ”släppte bomben” för eleverna under onsdagskvällen.
– En del var arga, och en del ställde sig också väldigt frågande. De förstår inte vad som händer, säger han.
”Det är synd”
Anledningen till nedläggningen är att det ska sparas pengar.
– De menar att vi inte har en högstadieskola i närheten och att våra ungdomar istället får ta sig till Loftet på Morö Backe eller Grottan i Ursviken. Men jag tycker det är synd. Vi har många medlemmar och höga besökssiffror, säger Robin Lindquist.
Han hänvisar också till Northvolt och de nybyggen som kommer att ske i området och menar att behovet av en fritidsgård kommer att finnas även längre fram.
Som det är sagt nu får Klippan, som har öppet två kvällar i veckan, fortsätta sin verksamhet terminen ut.
– Jag hoppas att de här ungdomarna kan göra så att beslutet ändras. Det är synd att besparingarna ska hamna på de yngre, det är ju de som är framtiden.
Besparingskrav
Berith Markstedt, vid fritidskontoret, är ansvarig för fritidsgårdarna.
– Vi jobbar generellt med ett besparingskrav och budgeten 2020. Det har gjorts lite olika åtgärder och en del i det var att säga upp hyresavtalet av fritidsgården. Vi kommer med alla omkostnader att spara ungefär 700 000 kronor på ett år på att göra det. Sedan så tycker ju ingen av oss som jobbar med det här att det känns trevligt, säger hon.
Varför föll valet på just Klippan?
– Politikerna har tidigare föreslagit att den skulle läggas ner och då var argumentet att det finns många fritidsgårdar öst i kommunen och det går också bra bussförbindelser mellan dem. Det är också för att vi har fått i uppdrag att undvika externa förhyrningar.
Hon tillägger:
– Sedan måste vi ju jobba aktivt för att ungdomarna ska kunna hitta till någon annan fritidsgård.