Klockan har passerat sju på kvällen och vi befinner oss på Bergsvallen IP. Det är där som arrangören, Skellefteå Boulekraft IF, hyr in sig. För fjärde året i rad kör de bilbingo på stället. Längst fram mot annexet, där utroparen håller till, har Anita Holmbom parkerat. Hon kör från Luleå till Skellefteå, tur och retur, varje onsdag sommartid för att spela bilbingo.
Men faktum är att hon även spelar bingo vintertid – i Skellefteå, men då håller man till inomhus.
– Det är mitt nöje och jag har ingenting annat, så jag kör hit för att spela bingo, säger hon glatt.
Det är rätt trångt mellan bilarna och slutsatsen – att det verkar vara poppis med bilbingo – är ingen överdrift.
– Vi är de enda som kör det här i Skellefteå nu och det är populärt, bekräftar Gun-Britt Jansson, ordförande i Skellefteå Boulekraft.
Hon säger också att intresset för bingo och bilbingo är stadigt, att juli månad brukar locka mycket folk och att det är under sommaren som ungdomar och även turister brukar delta.
Jag får också veta att det finns de som kör runt till olika städer för att spela bilbingo. Pengavinsterna lockar säkert, men bingo som event smäller troligtvis ännu högre för dem.
Vid en bänk sitter Siv Berglund och Jonas Lundmark. Mitt på bänken ligger ett stort horn – det fungerar som ljudsignal när någon av dem får bingo.
De som sitter i sina bilar tutaar nämligen när de får bingo. Sedan gäller det för kontrollanterna, som står utplacerade med ojämna mellanrum, att hitta vinnaren, eller vinnarna om det är flera samtidigt.
Siv Berglund är nygammal bingospelare. Hon spelade tidigare, för typ femtio år sedan.
– I år är första gången sedan dess som jag är med, säger hon.
Jonas Lundmark har tidigare arbetat med att arrangera bingo.
Båda tycker det är trevlig sysselsättning och spänningsmomentet bidrar.
Fenomenet bilbingo (om man kan kalla det så) finns även i andra städer som bland annat Luleå, Umeå och Robertsfors berättar Gun-Britt Jansson.
Varför har ni valt att arrangera bingo?
– En del av våra medlemmar är bingofantaster och jag brukar också spela själv, säger Gun-Britt.
En annan förklaring är att det ger intäkter till föreningen, något som, så klart, gynnar bouleverksamheten.
– Vi tänker fortsätta köra så länge det går.