I Malå har det inte funnits någon hovslagare sedan Seth Mörtsell slutade för omkring 20 år sedan. Men nu har det blivit ändring på det.
Detta tack vare Fredrik Näslund i Bergnäs, som har lärt sig yrket via en tvåårig utbildning i Nordvik utanför Kramfors.
– De startade en utbildning i Skellefteå också. Men den passade inte mig då den var sju till fyra måndag till fredag och jag jobbar i gruvan i Kristineberg, berättar han.
Föder upp hästar
Anledningen till att han satsade på det här är enkel: Fredrik och sambon Johanna Näslund föder upp hästar på gården i Bergnäs. Och där det finns hästar behövs det också hovslagare.
Tidigare har de fått anlita sakkunskapen från bland annat Skellefteå, Älvsbyn och Umeå. Nu när Fredrik själv kan sko hästarna går allt så mycket smidigare.
Vad krävs då för att bli en bra hovslagare? Ja, allra viktigast är kanske att kunna hantera hästarna, att ha ett lugn och att förstå att alla hästar är olika individer.
Man måste ha ganska bra fysik. Det är inget för någon med dålig rygg. Här har det inte hänt mycket med arbetsställningen de senaste hundra åren.
Sedan är förstås hantverkskunskapen viktig, att ha blick för jobbet och att känna hästens anatomi.
Landslaget
– Man måste ha ganska bra fysik. Det är inget för någon med dålig rygg. Här har det inte hänt mycket med arbetsställningen de senaste hundra åren, säger Fredrik.
Hästarna är en familjeangelägenhet, då parets dotter Vendela Näslund har skördat stora framgångar som hoppryttare. Så stora att hon numera tävlar i landslaget.
Det har också lett till en del uppdrag för Fredrik. När Vendela i somras deltog i nordiska mästerskapen i Danmark fick han rycka ut och sko fälttävlanshästar som var i akut behov av hjälp.
Överhuvudtaget har Fredrik snabbt fått mycket jobb i takt med att ryktet om hans kunskaper har spritt sig. I huvudsak finns kunderna i Malå-, Norsjö- och Skellefteområdet.
– Jag har en halvtid som hovslagare.
Så du jobbar halvtid i gruvan och halvtid som hovslagare?
– Jag har en heltid i gruvan och en halvtid som hovslagare. Lördagar och söndagar är fortfarande arbetsdagar, säger Fredrik och skrattar.
Visst finns tanken på att helt livnära sig på hovslageriet. Men om det verkligen blir så återstår att se.
– Det är fruktansvärt roligt men samtidigt slitigt för kroppen. Det kan vara bra att göra annat också. Vi får se vad framtiden ger, säger Fredrik.