Hon berättar att Wpd framförallt valde Tomasliden på grund av de goda vindförhållandena och att etableringen, relativt sett, påverkar få andra intressen.
Att företaget nu vill höja vindkraftverken från 200 till 250 meter motiveras med större elproduktion, bättre resursutnyttjande, lägre produktionskostnad och att tekniken gått så snabbt framåt att 200-metersverk börjar bli omoderna.
Maria Röske betonar att den tillståndsansökan som skickades in tidigare i år enbart gäller höjningen, inte om verken ska få sättas upp:
– Vi har ett lagakraftvunnet tillstånd på 200 meter, det tillståndet är inte uppe för ny prövning här.
Hon säger att hon kan förstå att fastighetsägarna tycker att verken blir för dominerande. De syns, det är den stora nackdelen med vindkraft.
Däremot menar hon att fastighetsägarna kan känna sig trygga med att de ljudsimuleringar som gjorts är korrekta:
– De är verifierade och godkända av myndigheter och domstol. Det finns en särskild modell för utbredning över vatten som vi har följt. Man kan känna sig trygg med att det inte kommer att bli över 40 decibel vid bostäder.
– Men självklart, vid vissa vindar kommer folk att kunna höra ljud, oavsett om verken är 200 eller 250 meter.
Fastighetsägarna efterlyser också en rejäl och aktuell fågelinventering, kommer ni att göra en sådan?
– Nej, vi gjorde en fågelinventering inför ansökan. Nu gäller det bara höjningen och då ser vi inte att det gör någon större skillnad.
De tycker att er miljökonsekvensbeskrivning är undermålig, att ni förskönar bilden av hur det ska bli, hur ser du på det?
– Vi har gjort en miljökonsekvensbeskrivning som uppfyller lagkraven. Att domstolen gav oss tillstånd ser vi också som ett bevis på detta.
De har även stora frågetecken kring återställningen, de menar att de pengar som avsätts inte räcker och att avfallsfrågan egentligen inte är löst?
– Det ingår i villkoret, innan vi bygger måste vi avsätta medel för nedmontering. Man kan känna sig trygg med att det finns pengar för det.
– Sedan är det få saker som är hundra procent återvinningsbara, det gäller även vindkraft där till exempel återvinningen av rotorbladen kan förbättras. Men det jobbas på det, säger Maria Röske, som också framhåller att mycket har hänt sedan den första ansökan skickades in:
– Vindkraften är en jätteviktig pusselbit i omställningen och utvecklingen av industrin i norra Sverige.