Det är svårt att få fram någon siffra som visar en ökning av hönsintresset från Jordbruksverket. Men enligt miljöinspektör Helen Lindström vid Skellefteå kommun är det fler i kommunen som har höns nu än tidigare. De brukar få in tre till fem ansökningar per år om tillstånd att hålla höns i områden med detaljplan. Hittills i år har de fått fem ansökningar.
”När de får veta att det är en kostnad på 2 400 kronor för tillståndet kanske en del avstår”, skriver hon i ett mejl och tillägger:
”Det är betydligt fler som har höns än de vi känner till och höns utanför detaljplan saknar vi uppgift om.”
Norran kontaktar Granngårdens butikschef i Skellefteå, Oliver Wellenius, som också bekräftar att fler satsar på höns.
– Det är jätteroligt. Det är ett kul djur att ha, säger Oliver, som själv ska skaffa rapphöns i sommar.
Han tillägger:
– Tidigare var det mest bönder som hade höns och en del hade också sommarhöns, men fler och fler verkar nu ha höns permanent hela året.
Han spekulerar i om det kan vara så att fler väljer att skaffa höns istället för kanin till barnen.
– Av hönsen får man ju även ägg. Kanske finns det också ett ökat intresse för prepping, att man har ägg och kött ifall något händer. Höns innebär ju inte lika mycket jobb som en ko till exempel.
Oliver Wellenius berättar att det även satsas mer på särskilda arter och det finns enstaka entusiaster som har utställningshöns.
På Granngården har det märkt att efterfrågan på foder ökar, även till kalkoner, men fler vill också ha värmelampor för kycklingar och äggkläckare. Dessutom finns ett ökat intresse för att köpa hela eller delar av färdiga hönshus.
Intresset tycks inte plana ut.
– Nej, det är ständigt ökande och jag tror nog att det kommer att fortsätta.
Förra sommaren slog Monica Stoltz till efter att ha pratat om höns med en kollega. Och hon har inte ångrat det. Hon har fem hobbyhönor, eftersom det är maxantalet man får ha då hon bor i ett bostadsområde. Någon tupp får hon inte heller ha, som kan väcka grannarna.
– Men vad folk kanske inte vet är att hönorna också kan låta rätt mycket när de lagt ett ägg, säger hon och skrattar.
Hittills har det gått bra och det går inte att ta miste på hennes entusiasm. När Norran kommer på besök ligger ett par av hönorna på ägg. Men det är inte deras egna. Monica Stoltz har köpt in befruktade ägg och låter hönorna ruva fram kycklingarna.
– Då slipper man sjukdomar exempelvis, säger hon.
Dagen efter räknar hon med att de ska börja kläckas.
Trädgården har hon hägnat in så att hon kan släppa ut hönsen och för att slippa få in hundar på gården. Men den här sommaren är det inte aktuellt att spatsera fritt, eftersom det råder restriktioner på grund av fågelinfluensan. Så tjejerna får stanna inne i hönsgården.
Intill ett gammalt uthus har hon byggt ett isolerat hönshus med ett stort fönster och värmelampa. En del material och inredning är återvunnen, annan köpt på IKEA.
– Jag får många idéer via Facebookgruppen Vi som har höns i Västerbotten, säger hon och tipsar intresserade att gå med.
Hönsen är riktigt sällskapliga och kommer gärna fram och äter ur handen.
– De är lättskötta och jättetrevliga och hönsgödslet är också eftertraktat, säger hon.