Stationsägare efterlyser tågpendel mellan Skellefteå och Bastuträsk: ”Det ligger i tiden”

Tågresandet ökar i Sverige. Det märks tydligt i Bastuträsk, där man även har receptet för att ännu fler ska ta tåget: bättre trafikinformation, enklare hantering kring ringbilarna och tågtrafik mellan Skellefteå och Bastuträsk.

Maj-Britt Hägglund Westermark och Gunnar Westermark är glada över tågbussen till och från Skellefteå men tror att en tågpendel skulle ge ännu fler resenärer.

Maj-Britt Hägglund Westermark och Gunnar Westermark är glada över tågbussen till och från Skellefteå men tror att en tågpendel skulle ge ännu fler resenärer.

Foto: Evelina Eriksson

Bastuträsk2019-09-18 08:15
undefined
Maj-Britt Hägglund Westermark och Gunnar Westermark är glada över tågbussen till och från Skellefteå men tror att en tågpendel skulle ge ännu fler resenärer.

En ny rapport från myndigheten Trafikanalys visar att tågresandet i Sverige fortsätter att öka. Under 2018 gjordes 246 miljoner resor på järnväg, vilket är sju procent fler än året innan och det högsta antalet tågresor sedan åtminstone år 2000.

– Tågen hade en sämre punktlighet under 2018 med stundtals stora störningar i trafiken. Trots det verkar resenärerna fortsätta att välja tåget, säger Fredrik Lindberg, statistiker vid Trafikanalys, i ett pressmeddelande.

Även Bastuträsk känner av ökningen. Det berättar Maj-Britt Hägglund Westermark, som tillsammans med maken Gunnar Westermark har drivit järnvägsstationen i många år:

Tänker på miljön

– Jag frågade en tågvärd häromdagen och han berättade att det är fullbokat hela september. Annars brukar det vara en svacka i september. Även i sommar har vi sett att det har ökat.

Enligt Maj-Britt är ökningen jämnt fördelad över alla kategorier av resenärer – barnfamiljer, äldre och yngre. Dessutom är det allt fler idrottslag som tar tåget.

Vad är då förklaringen? Ja, Maj-Britt tänker att det ligger i tiden:

– Jag tror att folk har blivit mer miljömedvetna.

Jag kan fortfarande inte förstå varför det inte går att köra en tågpendel mellan Skellefteå och Bastuträsk. Spåret finns ju.

Att allt fler väljer att ta tåget känns förstås bra för Maj-Britt och Gunnar. De har tillbringat otaliga timmar på stationen och erbjuder en service som resenärer på liknande stationer bara kan drömma om.

Bättre information

Det är allt ifrån att servera fika vid längre förseningar till att sköta kontakter med trafikledning och operatörer.

Den nära kontakten med resenärerna gör också att de har en klar bild av vad folk tycker och vad som skulle behövas för att ännu fler ska välja tåget.

Enligt Maj-Britt handlar det först och främst om att operatörerna måste förbättra informationen. När det blir störningar i trafiken måste resenärerna snabbt få veta det.

Sedan borde hanteringen av ringbilarna förenklas. Som det är nu måste man ringa ett dygn i förväg och göra en särskild bokning av anslutningsresan, trots att den finns med på biljetten. Det skulle framförallt underlätta för dem som bor i Norsjö- och Malåområdet.

Från kusten

När det gäller resenärerna från kusten har Maj-Britt ett annat förslag:

– Jag kan fortfarande inte förstå varför det inte går att köra en tågpendel mellan Skellefteå och Bastuträsk. Spåret finns ju.

Hon tycker att en sådan lösning ligger i tiden, även med tanke på att järnvägen går ända till Skelleftehamn och Northvolts etablering:

– De behöver ju mycket folk och då kan folk bo här och jobba där. Allt behöver inte växa inne i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!