Skulle byta tråd i trimmern – upptäckte skadad kollega

För drygt två månader sedan inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka vid järnvägen i Bastuträsk. Nu har arbetsgivaren utrett händelsen, men fortfarande finns oklarheter om vad som har hänt.

Det var vid den här omriktarstationen i Bastuträsk som Infranordkollegorna var och jobbade.

Det var vid den här omriktarstationen i Bastuträsk som Infranordkollegorna var och jobbade.

Foto: Privat

Bastuträsk2021-11-15 07:30

I slutet av augusti åkte två anställda på företaget Infranord till en byggnad intill järnvägen i Bastuträsk för att bland annat klippa gräset och laga ett trasigt snörasskydd på taket. Runt byggnaden finns stängsel uppsatt, eftersom det är ett högspänningsområde.

När den ena medarbetaren, som klippte gräset, gick för att byta tråd i trimmern såg hon sin kollega ligga skadad på marken. Mannen, som låg på marken, hade innan dess meddelat att han skulle upp på taket.

Ambulans larmades och på sjukhus kunde det konstateras att mannen fått en fraktur på skallbenet och punkterad lunga.

undefined
Bilden visar en ritning över filtergården och den skadade mannens placering när han upptäcktes av sin kollega.

Olyckan är polisanmäld, men Infranord har också gjort en egen utredning som skickades till Arbetsmiljöverket den 21 oktober. Där står det att den skadade mannen ännu inte hade kunnat intervjuas. Man har därför inte kunnat slå fast exakt vad som hänt, men ett fall från taket är det ”mest sannolika scenariot”.

Utredarna skriver att det fanns fallskyddsutrustning tillgänglig men att den inte användes. Det användes inte heller hjälm. Vidare står det att det finns brister hos arbetsgivaren. Infranord har inte kunnat säkerställa att mannen har tillräcklig utbildning kring hur fallskyddsutrustning ska användas, riskbedömning har inte heller gjorts i tillräcklig omfattning.

undefined
Här hittades den skadade mannen.

Cecilia Granath är kommunikationschef på Infranord.

– Vår medarbetare är relativt nyanställd och vi har inte haft möjlighet att säkerställa tidigare utbildningar, men då han jobbat med liknande arbetsuppgifter hos tidigare arbetsgivare betvivlar vi inte att han har de utbildningar som krävs, säger hon.

Men ni vet inte?

– Utifrån hans bakgrund och referenser så har vi ingen anledning att misstro det.

Gällande att utredarna ser brister i riskbedömningen säger hon:

– Säkerhetsarbetet är alltid prioriterat hos oss men då det ändå hänt en olycka ser vi att det finns mer att utveckla och förtydliga.

Hon säger också att säkerhetsrutinerna inte följts av de anställda.

– De var inte i omedelbar närhet till varandra, det ska man vara vid arbete på höga höjder.

Ärendet kommer att fortsätta utredas. Bland annat finns det uppgifter om att blåljuspersonal ska ha utsatts för fara på platsen, då den höga spänningen fortfarande var påslagen när de var inne på området.

– Vi har fått indikationer om det och det är en del av internutredningen, säger Cecilia Granath

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!