I december 2017 godkände länsstyrelsen att Wpd Scandinavia får sätta upp tio vindkraftverk vid Tomasliden mellan Norsjö och Bastuträsk. Innan dess hade även kommunfullmäktige i Norsjö sagt ja till planerna.
Men fortfarande har inga vindkraftverk kommit upp, och i våras ansökte Wpd om att få öka totalhöjden på verken från 200 till 250 meter.
Motiveringen är att högre vindkraftverk skulle ge en större elproduktion, vilket innebär ett bättre resursutnyttjande och en lägre produktionskostnad. Dessutom menar Wpd att vindkraftverk med 200 meters höjd börjar bli omoderna.
Men planerna har mötts av protester hos fritidshusägare och boende i området. Många av dem var kritiska redan inför det förra beslutet och nu har fastighetsägarna skrivit till Wpd, länsstyrelsen och kommunen och framfört sina synpunkter.
Budskapet till Norsjö kommun är att politikerna inte bara ska säga nej till en höjning av verken, utan även använda det kommunala vetot och stoppa etableringen helt och hållet.
– Placeringen är så otroligt olämplig. På en udde mellan två sjöar. Jag har aldrig sett en sådan placering på vindkraftverk, säger Magnus Furmark.
Han blickar ut över den smala sjön Sör-Lidsträsket, mot den andra sidan vattnet där anläggningen ska sättas upp. Med sina 250 meter blir vindkraftverken drygt tre gånger så höga som Sara kulturhus, till det kommer bergets höjd som gör att de hamnar 400 meter över vattenytan.
– Här får man en annan ljudspridning. Wpd:s ljudanalys stämmer inte, de bara hittar på, säger Magnus Furmark.
Urban Lindgren håller med:
– Vattenytan får ljudet att studsa. Om det är lugnt väder kan man höra vad folk säger en kilometer bort.
Han är även kritisk till hur Wpd har hanterat frågan om naturvärden. Framförallt menar han att fågellivet i princip inte har utretts alls.
– Vi har flera revir av fiskgjuse här och även andra rovfåglar. Kungsörn har observerats flera gånger i byarna. Det här blir en dödsfälla, vindkraftverken kommer att spärra av hela berget.
Överhuvudtaget tycker fastighetsägarna att miljökonsekvensbeskrivningen är undermålig.
– Det mesta som Wpd har skrivit stämmer dåligt med verkligheten. Det gäller ljud, natur, föroreningar, försämringar av sjöns kvalitet och kulturhistoria, säger Ingela Caswell.
– Det är en skönmålning, inflikar Andreas Nilsson.
Ingela Caswell undrar också hur det ska bli med återställningen och efterarbetena av vindkraftsparken. Till exempel har industrin inte klarat ut avfallsfrågan när det gäller rotorbladen, som innehåller det farliga ämnet Bisfenol A:
– Avfallsfrågan är inte löst. Det är som när man startade kärnkraften. Man kör igång utan att veta vad som händer. Sedan är det många vindkraftverk som inte bär sig. Finns det då pengar till återställning?
Men elektrifieringen av samhället kräver ju mer elproduktion, måste inte alla vara med och bidra då?
– Vi behöver ställa om. Vi är inte emot det. Men i Norsjö kommun producerar vi tillräckligt för att driva en egen batterifabrik. Vi har fem kraftverk i Skellefteälven inom kommunen och har accepterat föroreningar i hundra år.
– Det är bättre att elen produceras i havet, vid kusten, där konsumtionen sker. Det måste också produceras mer kring Stockholm, Göteborg, Malmö och så får utlandet ta hand om sin del, säger Per Rud Petersen.
I stället tycker han och de andra fastighetsägarna att Norsjö kommun borde slå vakt om den orörda naturen. Både för att skapa bra förutsättningar för turismen och för att locka inflyttare som vill bo där det är tyst, lugnt och stilla.
– Turismen är en basnäring som glesbygden och Norsjö kommun kan satsa på att utveckla. Då är det kontraproduktivt att sätta upp vindkraftverk, säger Urban Lindgren.
Kommunstyrelsen ska avge sitt yttrande vid sammanträdet i morgon, tisdag. Därefter är det länsstyrelsens miljödelegation som fattar beslut i frågan.
Per Rud Petersen tycker att det är viktigt att komma ihåg att även små kommuner har vetorätt. Han jämför bygget med gamla tiders baggböleri och får medhåll av Urban Lindgren:
– Nu står kommunen vid ett vägskäl: ska man gynna naturen och människorna i Norsjö kommun? Det är de stora resurserna som finns här.