Omstart för Bastuträsk företagarförening

Bastuträsk företagarförening, som bildades redan 1933, har under de senaste åren haft en ganska blygsam verksamhet. Nu har föreningen fått en flygande omstart med en ny styrelse där Zandelie Hällgren, fastighetsadministratör vid Bafutec AB, valts till ordförande.

"Föreningen har en mycket viktig roll att fylla i Bastuträsk. Bland annat som samarbetspartner och bollplank till kommunen när det gäller frågor som berör näringslivet," säger Zandelie Hällgren.

"Föreningen har en mycket viktig roll att fylla i Bastuträsk. Bland annat som samarbetspartner och bollplank till kommunen när det gäller frågor som berör näringslivet," säger Zandelie Hällgren.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2022-03-21 08:00

I samband med Norsjö kommuns företagsfrukost i Bastuträsk, som genomfördes i torsdags, presenterade Zandelie Hällgren och Gunnar Westermark omstarten för Bastuträsk företagarförening. Gunnar, som tidigare var ordförande och som nu är kassör i föreningen, började med att berätta om dess historia.

– På 1950-talet fanns det som mest 31 företag i Bastuträsk vilka tillsammans hade 278 anställda. Bara vid järnvägen arbetade då 100 personer, säger Gunnar.

undefined
Delar av styrelsen i Bastuträsk företagarförening. Från vänster: Peter Lundh, Zandelie Hällgren, Lars-Gunnar Viklund och Gunnar Westermark.

Föreningen har spelat en viktig roll när det gäller att se till så att det finns tillgång till lägenheter i Bastuträsk. Tillsammans med lokala företagare startade de 1995 Bafutec. Då köptes det första hyreshuset in av Stiftelsen Norsjölägenheter. Under åren har Bafutecs fastighetsbestånd ökat och de har idag 18 hus i samhället, med totalt ett 70-tal lägenheter. Ägare är numera det lokala företagshotellet Fabriken i Bastuträsk AB.

Under årens lopp har engagemanget i föreningen gått upp och ner och nu kände företagen i bygden att det vara dags för en omstart. Det blev en rejäl föryngring i styrelsen där 26-åriga Zandelie Hällgren utsågs till ordförande. 

– Det här känns jättekul och föreningen har en mycket viktig roll att fylla i Bastuträsk. Bland annat som samarbetspartner och bollplank till kommunen när det gäller frågor som berör näringslivet, säger Zandelie och betonar också vikten av samarbete med andra föreningar i bygden om utvecklingsfrågor och då speciellt med Bastuträsk samhällsråd.

Företagarföreningen ska nu först av allt undersöka vilka frågor som företagen i Bastuträsk vill att de ska driva.

– Vi har redan beslutat att i år försöka göra en ny satsning på Karsbäcken Open, som är en paddlingstävling efter Karsbäcken. Det är ett event som har potential att bli riktigt stort, säger Gunnar Westermark.

En annan satsning som man ska göra är att delta i projektet Ojobbigt, som drivs av Coompanion och Hela Sverige ska Leva, och som handlar om att civilsamhället ska få en större roll i arbetsmarknadspolitiken.

undefined
"Jag kände mig faktiskt ganska ensam i Skellefteå. Här har man en helt annan gemenskap och Bastuträsk är en mycket aktiv by", säger Zandelie Hällgren.

– Bastuträsk har utsetts till pilotby i detta riksomfattande projekt, berättar Zandelie.

Hon har sina rötter i Bastuträsk och efter att ha bott lite här och var i Sverige, valde Zandelie för drygt fem år sedan, efter att ha bott ett antal år i Skellefteå, att flytta tillbaka till Bastuträsk.

– Jag kände mig faktiskt ganska ensam i Skellefteå. Här har man en helt annan gemenskap och Bastuträsk är en mycket aktiv by, säger hon.

I Skellefteå arbetade Zandelie först inom vården, sedan i Biltemas butik för att 2016 börja som rekryterare hos Lernia.

– Jag var föräldraledig en tid och när jag skulle tillbaka i tjänst blev jag erbjuden tjänsten som konsultchef för Lernia i Västerbottens inland. Men detta skulle ha inneburit mycket resande så med två små barn kändes jobbet hos Bafutec helt perfekt för mig.

undefined
Bastuträsk företagarförenings nye ordförande Zandelie Hällgren.

Tillsammans med flera andra likasinnade är hon sedan tidigare med i en arbetsgrupp som jobbar för att få loss bostäder, marknadsföra det som finns på orten och locka fler att flytta hit. 

I styrelsen för Bastuträsk företagarförening ingår förutom Zandelie och Gunnar även Mikael Bergström, vice ordförande, Peter Lundh och Per Rud-Pedersen som ledamöter och suppleanter är Olle Druid och Lars-Gunnar Viklund.

Bastuträsk

Järnvägen kom för 125 år sedan och Bastuträsk blev ett samhälle. Idag, bor det här cirka 400 personer från 20 länder. Bastuträskborna ansåg i en enkät att de trivs i ett tryggt och säkert samhälle. Barnen går på förskola och skolan har klasserna 1 till 5. Föreningar erbjuder olika former av aktiviteter.

Källa: Bastuträsk.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!