Nytt friluftsområde växer fram i Bastuträsk

Bastuträsk samhällsråd är nu inne i slutspurten i arbetet med att utveckla friluftsområdet Pumptjärn. Ett 30-tal personer, bland annat ett flertal flyktingar från Afghanistan och Ukraina, träffas nu varje måndagskväll för att få till den nya mötesplatsen i samhället som ska invigas 28 augusti.

Noi Öberg har hand om serveringen till de som arbetar vid Pumptjärn.

Noi Öberg har hand om serveringen till de som arbetar vid Pumptjärn.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2022-07-29 09:00

När Norran kommer på besök ska två nya vindskydd placeras ut vid Pumptjärn. Bertil Karlsson drar dem på släpen med sin fyrhjuling och sedan hjälps han och Gunnar Westermark åt att få dem på plats.

– Här ska vi också placera grillringar, berättar Gunnar.

Samtidigt sätter Lars Israelsson, Patricia Cowern samt Vlad Zimaskov och hans åttaåriga dotter Viola Griatishin, som nyligen anlänt till Bastuträsk från Ukraina, ut knipholkar runt sjön. Totalt är det sex holkar som är speciellt utformade för att passa knipor och tio som passar mindre fåglar.

Den som sköter jobbet vid grillplatsen den här måndagskvällen är Noi Öberg, På menyn står inte helt oväntat Holmlunds falukorv. Den stora grillplatsen byggdes 2020 på samma plats där det tidigare stod en grillkåta.

– Denna grillkåta uppfördes 2003 och brann olyckligtvis ner tre år senare, berättar Lars Israelsson.

Under arbetsmåndagarna har det röjts och burits bort massvis med ris och nu återstår en del schaktjobb innan området är helt  färdigställt.

– Dessutom ska vi bygga kavelbroar på de ställen där det behövs för att man på ett enkelt sätt kunna gå runt hela sjön, säger Bertil.

Tanken är att Pumptjärn där man också planterat in ädelfisk, ska vara en ny mötesplats för Bastuträskborna och ett besöksmål. Dessutom ska området även kunna fungera som en plats där eleverna på skolan i Bastuträsk kan lära sig mer om naturen.

Pumptjärn har en speciell historia som hänger ihop med namnet. I samband med att järnvägsstationen i Bastuträsk etablerades 1893 byggdes ett vattentorn här. Vattnet transporterades till vattenhästar på stationsområdet som fyllde vatten i ånglokets tender. 1912 uppfördes ett nytt vattentorn på stationsområdet. Både pumpstationen och vattentornet finns fortfarande kvar.

– Riktigt fina kulturminnen, konstaterar Gunnar.

Projektet med att utveckla friluftsområdet har fått stöd från Länsstyrelsen via den lokala naturvårdssatsningen LONA. I projektet har det även ingått satsningar på integration genom att involvera nyanlända i arbetet.

– Det har varit mycket lyckat och skapat en bra sammanhållning mellan nya och gamla Bastuträskbor, avslutar Lars Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!