Det är ett spektakulärt bygge som reser sig mot himlen vid Tomasliden, omkring en mil väster om Bastuträsk. Delarna till de 200 meter höga vindkraftverken är gigantiska, så det är inte att undra på att arbetet har lockat en hel del nyfikna besökare.
– Det har varit väldigt många i år. Konstant så är det privatpersoner som kommer hit och är nyfikna och vill titta. Det förstår man såklart, det är ju stora komponenter. Framförallt kranen verkar dra åskådare, berättar platschef Pontus Carstedt.
– Vi förstår att folk är nyfikna, men det är ju en byggarbetsplats, inflikar entreprenadchef Lukas Arklöf.
Så besökarna får hålla sig på behörigt avstånd?
– Ja, så är det.
Som exempel kan nämnas att torndelarna väger mellan 55 och 97 ton, växellådorna 82 ton, de så kallade nacellerna som ska inrymma olika maskindelar väger 74 ton och de 81 meter långa bladen 27 ton.
– Bladen är lättast i vikt, men svårast att transportera och montera, konstaterar Pontus.
Totalt väger vart och ett av de tio vindkraftverken omkring 600 ton. Då förstår man att det krävs ett rejält fundament och att monteringen är ett mycket grannlaga arbete.
Även om kollegorna från wpd får det att låta enkelt:
– Det är som Lego. Samma legobitar om och om igen, egentligen, säger Pontus
– Sex tornsektioner, en nacelle, växellåda, hubb och tre blad, tillägger Lukas.
Men förutom skalan finns det förstås även mycket annat som skiljer legobyggen från vindkraftsbyggen. Bland annat är de sistnämnda betydligt mer beroende av vädrets makter.
Det blev även märkbart den dagen Norran kom på besök. Egentligen var det meningen att det åttonde av tio verk skulle monteras då. Men det satte de kraftiga vindarna stopp för.
Annars är det ett annat väderfenomen som har varit besvärligast:
– Vi har haft ovanligt mycket åska i sommar. När det åskar måste vi utrymma området, berättar Lukas.
Samtidigt tillägger han att det är inget som har stört nämnvärt. Arbetet har flutit på bra och tidsplanen har hållit, både för anläggningsarbetet som började i december 2022 för leveranserna och byggnationerna av verken som har genomförts i sommar.
– Omkring vecka 30 var alla transporterna inne, efter det har det bara varit installationer. Så någon gång tidigt september siktar vi på att vara färdiga. Det beror förstås på väder och vind, men det är en realistisk tidsplan, säger han.
När beräknas anläggningen tas i drift?
– Vi tar i drift hela tiden. Vi har spänninsgsatt de första turbinerna och fortsätter eftersom. Vi producerar inte än, men vi håller på med själva driftsättningen, säger Pontus.
Och själva produktionen?
– Jag skulle säga att vi börja producera någon gång i september. Då räknar vi med att skicka ut de första kilowatten på nätet.
För Lukas del innebär det slutet på tolv års arbete med Tomasliden. Även om det har gått fort i slutet så har bygget föregåtts av en lång process med utredningar, tillståndsansökningar, överklaganden och beslut i olika instanser.
För även här – precis som på många andra håll där vindkraftverk planeras – har berörda fastighetsägare protesterat mot de ingrepp i naturen som det innebär, samtidigt som det har pågått en diskussion om nyttan av vindkraft och ersättningsfrågor.
Det är dock inget som Lukas och Pontus har varit inblandade i.
– Vi har andra som jobbar med tillstånden. De är experter på det. Vi jobbar på anläggningssidan, vi har hand om att bygga, säger Lukas.
Vart han och Pontus kommer att ta vägen nu återstår att se. De bor båda i Storuman, men är vana att resa i jobbet och har hela Sverige som arbetsfält.
Inget är spikat än, men förmodligen finns det något nytt projekt som ligger och väntar på dem någonstans.
– Vi hoppas snart starta igång igen, säger Pontus, och får medhåll av Lukas:
– Annars blir vi rastlösa.
Fakta
Vindkraftsparken på Tomasliden består av tio verk med en totalhöjd på 200 meter.
I full drift beräknas årsproduktionen bli 200 gigawattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen för 37 000 hushåll.
Bakom projektet står wpd Scandinavia AB med säte i Stockholm, ett helägt dotterbolag inom wpd-koncernen.