Nu är han ensam ägare till anrika charkuteriet

När Bastuträsk Charkuteri AB startades 2009 var de nio delägare. Sedan i somras är Mattias Berg ensam ägare till företaget och han har nya satsningar på gång.

Mattias Berg ser ljust på framtiden för Bastuträsk Charkuteri.

Mattias Berg ser ljust på framtiden för Bastuträsk Charkuteri.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2022-09-06 19:00

Mattias Berg växte upp i Bastuträsk och började sommarjobba hos företaget Toppchark i slutet av 1990-talet. 

– Jag trivdes med att jobba men skolan var jag helt ointresserad av och sket fullständigt i den, berättar han.

Mattias utbildades sig i alla fall till svetsare fast i stället för att ge sig in i verkstadsindustrin arbetade han några år för Toppchark dels som charkuterist, men också med demonstrering, försäljning och provsmakning hos Ica Kvantum i Skellefteå för Toppcharks räkning,

undefined
Vegetarisk ärtsoppa är den senaste produkten från Bastuträsk Charkuteri

Därefter ville Mattias se världen och besökte bland annat Sydamerika. Han jobbade sedan ihop nya pengar hos Toppchark och reste runt i USA.

– 2005 valde jag och min sambo Frida att köpa ett hus i Bastuträsk och jag hamnade återigen på Toppchark, då som fabrikschef.

2009 gick Toppchark dessvärre i konkurs och nio nya delägare tog över verksamheten under det nya namnet Bastuträsk Charkuteri. Bland dem fanns bland annat Mattias pappa Jonny, företagarprofilen Ola Norberg och flera medlemmar i familjen Wikström från Bastuträsk.  

undefined
Mattias Berg har spännande satsningar i pipelinen. Vad det handlar om vill han emellertid ännu inte berätta.

– Alla delägarna hade någon koppling till Bastuträsk men det var bara jag som produktionsansvarig, Adam Wikström som vd, och min pappa Jonny som jobbade i fabriken.

En efter en lämnade delägarna bolaget av olika anledningar och 2012 var det bara en handfull ägare kvar. Mattias och Adam hade då en aktiemajoritet tillsammans. 2014 skiftades vd-posten över från Adam till Mattias och 2016 valde Adam att ta ett steg tillbaka och bli en mer passiv delägare och har sedan dess främst satsat på sitt arbete som affärsrådgivare hos LTU Business i Skellefteå. 

– När farsan också blev pensionär i början på 2022 blev det ett naturligt steg att jag nu i juni tog över hela företaget i samråd med honom, Adam och de sista aktieägarna.

undefined
I mars i år lanserades Holmlunds falukorv som Mattias Berg konstaterar blev en succé.

Mattias berättar att han har spännande satsningar i pipelinen. Vad det handlar om vill han emellertid ännu inte berätta.

– Men så mycket kan jag säga att det handlar om helt nya samarbeten med andra lokala företag inom livsmedelsbranschen. För att kunna utvecklas måste vi hitta kluriga sätt att växa tillsammans.

För att kratta i manegen inför den hemliga nyordningen bygger Bastuträsk Charkuteri om i fabriken och införskaffar de nya maskinerna som behövs. En ny större frys som även kan nyttjas av andra företag står också på investeringslistan.

undefined
"Jag trivdes med att jobba men skolan var jag helt ointresserad av och sket fullständigt i den", berättar Mattias Berg..

– Sedan får vi se om det på sikt kommer att behövas en utbyggnad. Västerut har vi en ganska stor gräsyta som kan bebyggas.

Idag har Bastuträsk Charkuteri 13 anställda varav åtta arbetar i produktionen. Företaget omsatte 2021 drygt 27 miljoner kronor. 

I mars i år lanserades Holmlunds falukorv som Mattias konstaterar blev en succé.

– Och vi har med korvexperten Bertil Karlssons hjälp fortsatt att skruva i tillverkningsprocessen och receptet för att få korven så nära som möjligt det klassiska ursprunget.

Den senaste produkten som lanserades i slutet av augusti var en vegetarisk ärtsoppa som kompletterar det vegetariska utbudet som även omfattar palt och kroppkakor.

undefined
Mattias Berg är nu ensam ägare till Bastuträsk Charkuteri.

Genom årens lopp har Bastuträsk vunnit en mängd nationella priser för sina produkter och Mattias Berg har också fått flera personliga utmärkelser. Bland annat fick han 2017 ta emot Norrlandsförbundets utmärkelse Norrlandsbjörnen som delas ut till personer som gjort särskilda insatser inom samhälls- och näringsliv.

Så började det

Bastuträsk Charkuteris historia började  när järnvägen 1894 kom till byn Bastuträsk. Då fick bonden Jonas Holmlund från Valliden en idé: Han visste att rallarna hade svårt att få tag i kött, så han köpte en tjur för 50 kronor och ledde den till Bastuträsk där den slaktades och köttet såldes. En kompanjon anslöt sig och företaget Holmlund & Lundkvist var fött. När Lundkvist lämnade företaget på 1920-talet blev charkuteriet ett renodlat familjeföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!