Mellanstadiet i Bastuträsk hotas av nedläggning

Norsjö kommun vill flytta mellanstadieeleverna från Bastuträsk skola till Norsjöskolan. Motivet är att värna om likvärdigheten, men från föräldrahåll kommer skarp kritik. ”Kommunen kommer att förlora otroligt mycket på det här”, säger Zandelie Hällgren.

I Bastuträsk skola går idag elever från förskoleklass till och med årskurs fem. Här finns även en förskola som är integrerad i samma byggnad som grundskolan.

I Bastuträsk skola går idag elever från förskoleklass till och med årskurs fem. Här finns även en förskola som är integrerad i samma byggnad som grundskolan.

Foto: Lennart Enkvist

Bastuträsk2024-06-01 05:00

Bastuträsk skola har idag omkring 20 elever från förskoleklass till och med årskurs fem. 

Efter att ha utrett frågan vill verksamheten ändra på det och flytta eleverna i årskurs fyra och fem till Norsjöskolan från och med i höst.

undefined
Utredningen visar att kommunen sparar 277 000 kronor på förslaget i år. Men enligt utbildningschef Camilla Hedlund är det inte det primära. ”Det är likvärdigheten”, säger hon.

Enligt Camilla Hedlund, verksamhetschef utbildning på Norsjö kommun, är det elevernas rätt till en likvärdig utbildning som ligger till grund för förslaget.

Hon säger att de har gjort en samlad bedömning av det, där de bland annat har sett till möjligheten att få en likvärdig bedömning inför betygssättningen i årskurs sex och avsaknaden av behöriga lärare i Bastuträsk.

– Det finns sociala faktorer också, om det bara är två i en årskurs är det till exempel svårt att ha grupparbeten.

Hur har ni jobbat för att få hit behöriga lärare?

– Vi har annonserat och försökt visa på fördelarna med att jobba där. Men vi har fått väldigt få sökande. Vi har haft mer tur med förskolan, men tyvärr inte med grundskolan, säger hon, och tillägger att de har en behörig förskollärare som jobbar mot de yngre årskurserna.

I samband med utredningen skickades även en enkät ut till föräldrarna. Bland vårdnadshavarna på grundskolan svarade tio att de vill att deras barn ska gå mellanstadiet i Bastuträsk, medan fyra föredrog Norsjö, och bland vårdnadshavarna på förskolan har alla tolv enkäter som kommit in förordat Bastuträsk.

undefined
Bastuträsk skola är den enda kvarvarande grundskolan i kommunen utanför Norsjö samhälle. Om förslaget går igenom blir det en F-3-skola från och med i höst.

Camilla Hedlund tror att svaren delvis speglar den oro som finns kring hur det ska bli med fritids och skolskjutsar om barnen flyttas till Norsjö.

– Förändringar skapar alltid oro och det kan jag förstå. En byaskola innebär också en trygghet. Att man vill värna om byn kan jag också förstå. Men det tar vi inte hänsyn till i utredningen, vi tittar på undervisningen, säger hon.

Är det här ett led i att stänga skolan helt och hållet?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag hoppas att det vänder och att vi får mer inflyttning. Även om vi inte har fått fler elever så har vi sett en annan typ av inflyttning. Jag har kvar förhoppningen att det här ska vara ett inflyttningsområde.

Hur ser du på risken att ett sådant här beslut stoppar ny inflyttning, att barnfamiljer väljer bort Bastuträsk?

– Jag tror att det viktigaste är att det finns barnomsorg. Sedan är det en guldkant att ha grundskola, speciellt för yngre barn. Därför vill vi ha kvar F–3, det är viktigare ju yngre barnen är att det finns nära där man bor.

undefined
Zandelie Hällgren, Bastuträsk, har varit engagerad i inflyttarprojektet. Hon tycker att kommunen borde löpa linan ut i stället för att komma med sådana här förslag.

Zandelie Hällgren, Bastuträsk, har barn i förskolan och kommer därmed att bli direkt berörd om några år. Hon är mycket kritisk till förslaget, som hon menar både är dåligt underbyggt och kortsiktigt.

Hon framhåller att Bastuträsk har kompetenta lärare och efterlyser en jämförelse av sådant som trygghet, trivsel och mobbning mellan skolorna i Norsjö och Bastuträsk när kommunen ändå gör andra jämförelser.

Något som hon är övertygad om skulle falla ut till Bastuträsks fördel.

Men framförallt efterlyser hon is i magen och långsiktighet. Även om det bara är två elever i såväl fyran som femman just nu så kommer det fler elever underifrån.

undefined
Mellanstadiet i Bastuträsk hotades av nedläggning redan för tre år sedan, men då valde kommunstyrelsen i stället att starta ett projekt för att öka inflyttningen till området.

Hon pekar på det arbete för ökad inflyttning som startades 2021 – förra gången mellanstadiet hotades av nedläggning – och som hon menar borde få löpa linan ut.

– Här har man jobbat med inflyttargrupper, lagt ned otroligt mycket pengar på marknadsföring av området och engagerat folk att jobba ideellt. När man sedan ser att det har gett inflyttning, då lägger man ned.

– Det är otroligt dåligt av kommunen, säger hon.

Zandelie Hällgren menar att det här kommer att leda till att människor som bor i området söker sig bort och då förlorar kommunen mycket mer:

– Man kommer att tappa skatteintäkter, kompetenta lärare och barnfamiljer. Det är jag hundra procent säker på.

undefined
Paret Joakim Nilsson och Zandelie Hällgren var drivande i kampen för att behålla det särskilda boendet Bäckgården i Bastuträsk. Nu kämpar de för skolan.

Hon berättar att hon och sambon Joakim tillhör dem som funderar på att flytta. Till saken hör också att båda två så sent som i fjol var djupt engagerade i den hårda och uppslitande kampen för att behålla äldreboendet Bäckgården i Bastuträsk.

En kamp som tog mycket energi och även väckte nytt liv i en gammal konflikt.

– Förtroendet mellan Bastuträsk och kommunhuset i Norsjö är helt raserat nu, säger Zandelie Hällgren.

När frågan häromdagen var upp i utbildnings- och omsorgsutskottet blev förslaget att flytten ska genomföras från och med i höst. Mot beslutet reserverade sig Håkan Jansson (M).

Beslut i frågan fattas av kommunstyrelsen den 11 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!