– Jag gillar att ha variation i tillvaron, säger Mona Eriksson när Norran träffar henne på Jinerts kontor på Fabriken i Bastuträsk.
Mona konstaterar att det hänt mycket efter att familjeföretaget TWT Kran, som drevs av familjen Westermark, förvärvades av Jinert.
– Bastuträsk blev då Jinerts nittonde depå i landet. Dessutom ingår nu också filialer i Skellefteå, Piteå och Luleå i vår depå, berättar Mona som från Bastuträsk sköter all administration som bland omfattar ekonomisk redovisning och lyft- och trafikanordningsplaneringen.
Verksamheten, som idag sysselsätter 16 personer kommer nu att utökas ytterligare när Jinert bygger en helt ny anläggning på Degerbyns industriområde i Skellefteå. Idag har Jinert bara en ställplats i Skellefteå där tolv kranar finns placerade.
– Bygget ska snart inledas och anläggningen kommer att stå klar om ett år ungefär.
Mona hade också haft en viktig roll i starten av Jinerts depå nummer 20 i Gällivare som även omfattar verksamhet i Kiruna.
– Det händer mycket både i Norrbotten och Västerbotten där man efterfrågar våra kranar, konstaterar hon
Förutom jobbet hos Jinert driver Mona Eriksson även det egna konsultföretaget Norruk. Tidigare drev hon verksamheten som den enskilda firman Tjärnliden Utbildning & Konsult men i år har hon varvat upp det till ett aktiebolag.
Mona kommer från Burträsk och började yrkeslivet som lastbilschaufför. Sedan utbildade hon sig till högstadielärare och jobbade som detta i Skellefteå, Obbola och Storuman.
– Men jag tröttande på lärarjobbet som inte var som jag hade trott att det skulle vara. Jag gillar att lära ut saker men det var så mycket annat man skulle göra som lärare, säger hon.
I stället återvände hon till livet som lastbilschaufför och administratör hos Södermarks Grus i Bastuträsk och så startade hon sin konsultfirma. I den genomför hon kurser för lastbilsförare som behöver ett yrkeskompetensbevis, YKB.
– Den kursen kör jag både i egen regi och i samarbete med utbildningsföretaget MUEK i Lycksele. Det geografiska området sträcker sig här från Härnösand till Gällivare.
Dessutom genomför hon utbildningar i ”Arbete på väg”, hjärt- och lungräddning samt i brandfarliga arbeten.
Mona är en hängiven jägare och har bland annat suttit i styrelsen för Jägareförbundet i Västerbotten. Hon är aktiv i JAQT-nätverket i Västerbotten. Det handlar om ett nätverk för kvinnliga medlemmar inom Svenska Jägareförbundet.
– Främst håller jag på med fågeljakt och har då med mig finnspetsen Siri.
I Mona Erikssons utbildningspalett finns också utbildningen Vård i det vilda som initierats av Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben.
– I den tar jag upp hur man ska agera om hunden eller jägaren blir skadad i skogen. Med rätt utrustning och kunskap kan man både rädda liv och behandla skador som uppstår i skog och mark, säger Mona som under ett år brukar hålla cirka 40 kurser i de olika ämnena som ingår i hennes utbud.
Men inte nog med detta. Mona satsar också på att bli författare.
– Jag har gått flera kurser i skapande svenska och håller nu på med min första roman. Boken bygger på sägner och mytisk romantik i fjällvärlden, avslutar Mona Eriksson.