Kamp mot herrelösa hus i Bastuträsk

Tomma hus, och speciellt herrelösa, är ett stort problem i många samhällen och byar. I Bastuträsk har man 31 sådana som man nu tänker ta ett krafttag kring.

Hans-Olof Eriksson, Bastuträsk, Emma Lundström, Advokatbyrån Kaiding ,Maj-Britt Hägglund Westermark och Gunnar Westermark, Bastuträsk, utanför den herrelösa byggnaden på Skolgatan

Hans-Olof Eriksson, Bastuträsk, Emma Lundström, Advokatbyrån Kaiding ,Maj-Britt Hägglund Westermark och Gunnar Westermark, Bastuträsk, utanför den herrelösa byggnaden på Skolgatan

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2023-03-17 06:30

Hur kan man förvärva äganderätten till en fastighet som ingen äger? Det var den frågeställning som ventilerades på företagsfrukosten, som Norsjö kommun arrangerade i Bastuträsk under torsdagen. Intresset för att veta mer om detta var stort och ett 30-tal personer kom till Fabriken för att lyssna till advokat Emma Lundström från Advokatbyrån Kaiding som har detta som ett av sina specialområden inom juridiken.

Att en fastighet blir ”herrelös” kan bland annat bero på att den överges av ett bolags konkursbo eller där lagfaren ägare är död, och lagfarens ägare är den döde personen eller ett dödsbo, där fastigheten inte har skiftats till arvingar genom arv. Det kan även vara en restfastighet som blivit över efter en avstyckning. Problem att fastställa vem som är ägare kan även uppstå vid ett förvärv som inte fullbordats.

undefined
Byggnaden vars framtid ska bli ett pilotprojekt.

Bastuträsk samhällsråd har inventerat hur många tomma hus som finns i samhället. Hans-Olof Eriksson som genomförde inventeringen hittade 31 sådana hus. Ett av dessa är det förfallna huset på Skolgatan som tidigare bland annat varit jourbutik och bensinstation. Ett herrelöst hus som samhällsrådet nu vill få bort.

– Det är en riktig skamfläck som man får skämmas för och det finns flera liknande fall i samhället, både när det gäller hus som borde rivas och sådana som förfallit men som kan rustas upp, säger Lars Israelsson, som är ordförande i samhällsrådet.

undefined
Emma Lundström, Advokatbyrån Kaiding i samspråk med Emma Lindfors och Mari Johansson, Norsjö kommun.

Emma Lundström konstaterar att det bara är kommunen, och inte privatpersoner och bolag, som kan ansöka om expropriation av ett herrelöst hus.

–Kommunen ansöker då om detta hos regeringen som sedan överlämnar ärendet till länsstyrelsen som begär att överförmyndarnämnden förordnar en god man för den herrelösa fastigheten, berättar Emma Lundström.

undefined
Byggnaden har tidigare varit en livsmedelsbutik och en bensinstation.

Sedan lämnar länsstyrelsen beslut om tillstånd för expropriation och därefter är det upp till kommunfullmäktige att fullfölja sin ansökan om expropriation genom en stämningsansökan som lämnas in till mark- och miljödomstolen. Vid expropriation eller inlösen befrias fastigheten från eventuella inteckningar. 

Bastuträsk samhällsråd tänker gå vidare med huset på Skolgatan som ett pilotfall för att lära sig mer om hur man ska hantera herrelösa hus. De kommer nu att försöka få kommunen att engagera sig i frågan. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindfors (S), som deltog på frukostmötet, blev intresserad av ärendet och funderade högt kring om det till exempel skulle finnas möjlighet att driva pilotfall kring hantering av herrelösa hus som ett Leaderprojekt.

undefined
Emma Lindström, Advokatbyrån Kaiding och Maj-Britt Hägglund Westermark, Bastuträsk studerar ödehus i i samhället.

På samhällsrådets kommande årsmöte ska föreningen ta beslut i frågan om hur man ska gå vidare med de 31 husen som Hans-Olof Eriksson hittade.

– Det kan i första skedet bli aktuellt att skicka ett brev till alla ägare av de tomma husen med frågan om hur de ser på framtiden för sitt hus. Vi vill ju ha ett snyggt samhälle som är attraktivt att leva och bo i, säger Lars Israelsson.

undefined
Den tidigare livsmedelsbutiken är nu i ett uselt skick.

Kommunens tillväxtkontor har nyligen inventerat alla tomma hus i kommunen och totalt handlar det om cirka 500 sådana. Dessa husägare fick då ett brev från kommunen, men responsen blev mycket mager.

– Därför tror vi att det är mycket bättre om frågan till husägarna i stället kommer från de som bor i samhället eller i byarna, konstaterar Jessica Holmström, projektledare och affärscoach vid tillväxtkontoret.

undefined
Youssef Khaldi, byggnadsinspektör, Norsjö kommun och Emma Lundström, Advokatbyrån Kaiding.
Bastuträsk samhällsråd

Bastuträsk samhällsråd bildades 2001. Ändamålet är bland annat att verka för långsiktigt goda förutsättningar för boende, företagande, offentlig verksamhet, föreningsliv och annan verksamhet som anses utvecklande för bygden. De ska utreda ärenden, bearbeta förslag, göra uttalanden och utlåtanden mot olika samhällsaktörer. Vidare ska de fungera som ett nav i områdets nätverk av privatpersoner, näringsidkare, föreningar, offentliga och kyrkliga inrättningar samt andra institutioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!