Hembygdsdagar i Bastuträsk med ny utställning

Under Bastuträsk Hembygdsdagar, som genomfördes i helgen, visade Lilly Karlsson en ny fotoutställning om 1950 och 1960-talet i samhället. Samma helg genomfördes också en rafflande kubbturnering i Bastuträsk som i år firade sitt tioårsjubileum.

"När Bastuträsk var som störst bodde det 1 200 människor här och nu är vi cirka 400 är det inte underligt att så många verksamheter försvunnit", säger Lilly Karlsson.

"När Bastuträsk var som störst bodde det 1 200 människor här och nu är vi cirka 400 är det inte underligt att så många verksamheter försvunnit", säger Lilly Karlsson.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2024-07-15 21:00

Nyheten i korthet

  • Bastuträsk Hembygdsdagar bjöd på en ny fotoutställning av Lilly Karlsson, som utforskar det lokala samhällets kommersiella verksamheter på 1950- och 1960-talet.
  • Utställningen visar bilder och texter om 18 olika butiker, salonger och matställen som funnits i samhället under denna period.
  • I Bastuträsk genomfördes även en kubbturnering, som i år firade sitt tioårsjubileum.

Lilly Karlsson som sitter i styrelsen för Intresseföreningen Bastuträsk kulturbyggnader, vilka arrangerar Hembygdsdagarna vid gamla skolan, har gjort en djupdykning i vilka butiker, salonger och matställen och andra kommersiella verksamheter som fanns i samhället under 1950- och 1960-talet. I utställningen visar hon bilder och text om 18 av dessa.

– När Bastuträsk var som störst bodde det 1 200 människor här och nu är vi cirka 400 är det inte underligt att så många verksamheter försvunnit, säger Lilly Karlsson.

undefined
Philip Lundström, tävlar i kubbturneringen i Bastuträsk.

Hon har delat upp utställningen i två delar, västra sidan om järnvägen och den östra.

På den västra sidan fanns Konsum och intill den affären låg klädbutiken Gretas Dam och barn. Här fanns också Lundströms Cykel och Sport och Haga Handelsträdgård. 

undefined
Holmlunds Affär i Bastuträsk.

– Det var Elof Näslund som hade stora odlingar och växthus, berättar Lilly.

E.och F. Berglunds hus, stod bredvid Folkets Hus och på den västra sidan fanns både bageri och skomakeri. 

undefined
Arrangörerna av kubbturneringen: Tobias Lundmark, Sofie Eriksson, Bobby Signarsson, Joakim Nilsson och Zandelie Hällgren.

– Olika bagare har jobbat där. Det var Oskar Berglund, Brylle Lindblom och Ingvar Norden. Skomakare var Levi Lundmark, säger Lilly Karlsson.

Här fanns även Hildas matservering och Brylles brödbutik. Allan Lundin drev en frisörsalong och Sune Forsling hade både bilverkstad och bensinmack.

undefined
Konsum i Bastuträsk låg på den västra sidan av järnvägen.

– På den östra sidan om järnvägen var det ännu tätare mellan verksamheterna, konstaterar Lilly Karlsson. 

Här kunde man handla matvaror hos Holmlunds, Östlunds och Hallners. Nybakat bröd kunde köpas hos Östlunds bageri och på Ekenstedts café. Skor köpte man hos Lindbloms Sko och läder. Här fanns också Nybergs pappershandel och Stenmarks kläder. Tyger och garner köptes hos Stuvboden och i Eidas shop. Radioapparater, kameror och porträttfoto kunde man handla hos Hasse Sundqvist och därefter hos Norrlandsfoto. Mat erbjöds på Hotellet och hos Edebjörks varmkorv. 

undefined
Pernilla Fossland var med i laget Kottarna.

Shell hade både bilverkstad och bensinstation vid Hallners och BP hade också en station i Bastuträsk. Helga Lindqvist och Inga-Britt var frisörerna på den västra sidan. Sparbanken fanns på skoaffären och Jordbrukskassan huserade i pappershandeln. Färg fanns att köpa på Eklunds färg och apoteksvaror hos Greta Lindberg. Två kiosker fanns det, nämligen minigolfkiosken och Järnvägskiosken.

Under Hembygdsdagarna vid gamla skolan genomfördes också en auktion, loppis och här fanns även marknadsstånd, serverades mängder av paltar och visades en utställning med gamla radioapparater. Dessutom genomfördes en hembygdsgudstjänst under söndagen.

undefined
Hallners i Bastuträsk.

I lördags genomförde sammanslutningen Bastuträsk Lever och Bastuträsk värdshus en kubbturnering. 

– Den här turneringen startade i liten skala 2014 och sedan har den växt. I år är vi 50 spelare och en hel del publik, berättar Joakim Nilsson, som är en av dem som ingår i arrangörsgruppen.

undefined
Mikael Aronsson var en av dem som deltog i kubbturnering i Bastuträsk.

De som vill vara med lottas in i olika lag och sedan genomförs ett seriespel som avslutas med en final där det vinnande laget får en inteckning i prisbucklan i trä. Årets vinnare blev laget Fäbodtjärn.

– Vi har valt att lägga tävlingen under Hembygdsdagarna när det är mycket folk i rörelse i Bastuträsk. Det här är kul för alla åldrar. Årets yngsta spelare var sju år och vi har även pensionärer som är med och spelar kubb, säger Zandelie Hällgren som också är med i arrangörsgruppen.

undefined
Lundins frisörsalong i Bastuträsk.
Kubb

Kubb är ett sällskapsspel som spelas utomhus, och går till så att kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant av en rektangel, i mitten ställs en något större kubb som är kungen. Sedan gäller det för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!