Haverikommissionen: Det orsakade dödsolyckan i Bastuträsk

På dagen för ett år sedan, den 3 januari 2018, spårade en tågvagn ur på Bastuträsk tågstation och en man i 50-årsåldern från Piteå avled senare till följd av olyckan. Nu har Statens haverikommission granskat dödsolyckan och kommit fram till vad som sannolikt orsakade den.

Nu har Statens haverikommission också utrett dödsolyckan i Bastuträsk.

Nu har Statens haverikommission också utrett dödsolyckan i Bastuträsk.

Foto: Adam Ihse/TT

Bastuträsk2019-01-03 14:05
undefined
Nu har Statens haverikommission också utrett dödsolyckan i Bastuträsk.

Mannen var anställd av Green Cargo och jobbade som radioloksoperatör.

Haverikommissionen menar att även om det inte går att säkerställa med fullständig säkerhet så är det ”mycket sannolikt att urspårningen orsakades av att spåret var täckt med snö och korsnings- och mellanpartiet i växel 12 var nedisade”.

Utredningen klar: Det låg bakom dödsolyckan på järnvägen i Bastuträsk

Enligt rapporten ska snön och isen i växeln ha lyft hjulaxeln på den olastade vagnen. Den gick först i färdriktningen och sedan spårade den ur.

Växeln hade inte snöröjts de snörika dygnen innan och haverikommissionen konstaterar att det sannolikt fanns kvar snö och is ”i vissa delar av växeln även efter det att den senast snöröjdes”.

Trafikverkets rapport, som Norran berättat om tidigare , visar att den snöröjning som genomfördes fyra dagar innan olyckan i den aktuella växelkorsningen inte var utförd enligt de avtal och krav som gäller. ”Snöröjningen var koncentrerad till att röja växeltungorna och innefattade inte växelkorsningen och mellanpartiet”, slås det fast i utredningen.

Enligt Statens haverikommissions rapport ska entreprenören inte ha ansett sig hinna röja de många växlar som omfattades under de rådande snö- och isförhållanden.

Myndigheten menar också att en ytterligare bidragande orsak var att det saknades en systematisk planering av snöröjningen och tydlig arbetsledning.

Statens haverikommission rekommenderar nu Trafikverket och entreprenören att ”gemensamt följa upp och utvärdera hur de kan säkerställa att spår och växlar är farbara även under särskilt besvärliga väderförhållanden”, skriver myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!