Liten risk att drabbas av brott i Bastuträsk

Bastuträsk är en trygg plats att bo och verka på. Det var den tydliga slutsatsen som drogs när Café Nyfiket i onsdags genomfördes på Bastuträsk järnvägsstation. Dessutom ventilerades bredbandssituationen.

Möte på Café Nyfiket i Bastuträsk med polisen på besök.

Möte på Café Nyfiket i Bastuträsk med polisen på besök.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2024-05-17 05:00

Nyheten i korthet

  • Bastuträsk framhålls som en mycket trygg plats att bo och verka på, trots närvaron av en järnvägsstation. Polisen ser en liten risk för brott i området.
  • Invånarna i Bastuträsk uppskattar att polisen syns oftare i samhället, vilket bidrar till en ökad trygghetskänsla.
  • Norsjö kommuns IT-chef, Joel Söderberg, erkänner att kommunen borde varit mer transparent med information om utvecklingen av bredbandet, men betonar att stora förbättringar är på väg.

Café Nyfiket är samarrangemang mellan Norsjö kommun, ABF mitt i Lappland och Mötesplatsen Järnvägsstationen i Bastuträsk. Här försöker man fånga upp aktuella frågor som Bastuträskborna har, ge information och komma med nya idéer.

Mötet i onsdags, som lockat många Bastuträskbor, fick en lite dramatisk början eftersom poliserna som skulle medverka blev lite sena eftersom de fick hantera en krock mellan två personbilar mitt inne i samhället i korsningen Vindelvägen-Skolgatan.

undefined
Norsjö kommuns IT-chef Joel Söderberg.

Både Pär Lindberg, som är gruppchef för polisen i Norsjö och Malå och Anders Jonsson, polis i Norsjö, konstaterar att Bastuträsk är en mycket trygg plats.

– Detta trots att det finns en järnvägsstation med en hel del folk som kommer hit och åker härifrån. Det är jätteliten risk att råka ut för brott i Bastuträsk, säger Anders Jonsson.

undefined
Mari-Louise Skoogh, Anders Jonsson och Maj-Britt Hägglund Westermark samtalar under Café Nyfiket.

En kommentar från de som driver Järnvägsstationen i Bastuträsk var att de som ställer till med mest problem här är överförfriskade medelålders män som åker tåg. Men även detta händer ganska sällan.

Bastuträskborna har noterat att polisen betydligt oftare än tidigare syns på samhället, vilket de upplever som positivt.

undefined
Mari-Louise Skoogh menar att en viktig faktor för trygghetskänslan är att det finns en ”fantastisk bra sammanhållning” i Bastuträsk.

– Det beror på att vi i Skellefteå blivit en större grupp med fler områdespoliser. Nu kan vi också arbeta betydligt mer med förebyggande arbete av olika slag, berättar Pär Lindberg.

Han och Anders Jonsson konstaterar att på små orter som Bastuträsk kan emellertid situationen när det gäller kriminalitet ändras snabbt.

– Det behövs bara att några få personer som inte har ärliga avsikter flyttar in för att det ska uppstå problem. Här är det viktigt att ni har era ögon och öron öppna, säger Anders Jonsson.

undefined
Anders Jonsson är polis i Norsjö.

Mari-Louise Skoogh, folkhälso- och fritidsstrateg i Norsjö menar att en viktig faktor för trygghetskänslan är att det finns en ”fantastisk bra sammanhållning” i Bastuträsk.

Norsjö kommuns IT-chef Joel Söderberg fanns också på plats i Bastuträsk för att berätta om status på bredbandsutvecklingen i kommunen. Här hade Bastuträskborna en hel del synpunkter på den aktuella kvaliteten.  De efterlyste också mer information om hur utvecklingen framskrider. Joel Söderberg erkände att kommunen borde ha varit mer transparenta med den informationen.

undefined
Gunnar Westermark, Mötesplatsen Järnvägsstationen i Bastuträsk och polisen Pär Lindberg.

– Vi har arbetat mycket med att bygga om den interna strukturen av stadsnätet och vid årsskiftet insåg vi att en hel del utrustning måste bytas ut, bland annat switchar, för att det ska fungera bra, säger Joel Söderberg.

En stor förändring är att man kommer att minska sårbarheten i nätet.

– Vi ska gå från en till fem vägar in till och ut från nätet. Hittills har vi hunnit så långt som att det finns två vägar, berättar Joel.

undefined
"Nu kan vi också arbeta betydligt mer med förebyggande arbete av olika slag", berättar Pär Lindberg.

Han konstaterar också att när allt är klart kommer det att bli lättare för kunderna att byta leverantör av tjänster på nätet.

I sommar ska det fortsättas att grävas för bredband i kommunen. Den här gången är det 11 byar som kommer att kunna anslutas till stadsnätet. Detta kan genomföras genom stöd från Post- och telestyrelsen. Norsjö kommun har i sin bredbandsstrategi antagit det nationella målet att 98 procent av alla kommuninvånare och lokalt verksamma företag inom kommunen ska ha tillgång till bredband med minst 1 Gbit/s senast 2025. Detta ska ske genom såväl nybyggnad som efteranslutningar.

undefined
Anders Jonsson och Pär Lindberg, besökte Mötesplatsen Järnvägsstationen i Bastuträsk.
Polisen

Polisen är det instrument med vilket staten ser till att de stiftade lagarna efterlevs. Polisen är ett organ, oftast för den verkställande makten som har befogenhet att upprätthålla lagen och den offentliga och sociala ordningen genom laglig våldsanvändning. Verksamheten är förebyggande, ett exempel är närpolisen i en kommun eller stad, vars uppgift är att vara nära och ge en ökad säkerhet i det lokala polisdistriktet, genom sin bättre kunskap om orten.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!